Миналата година официално беше най-горещата година в историята, обсипвайки света с невероятни горещи вълни, суша и горски пожари. Освен това учените са открили, че невероятно горещият период на планетата продължава през последните 11 поредни месеца и тази година, според прогнозите на изследователите, вероятно ще счупи рекорда от предходната година.

За щастие има добри новини, експерти от метеорологичната агенция на ООН смятат, че месеците на рекордни горещини на Земята скоро ще отшумят. Основната причина за отдръпването на горещините са признаците за оттеглянето на Ел Ниньо в Тихия океан, което оказва влияние върху времето по света, пише Science Alert. Очаква се Ел Ниньо да бъде заменен от Ла Ниня през следващите месеци, носейки със себе си по-хладни климатични условия.

Изследователите отбелязват, че първите ефекти от Ла Ниня ще се усетят само след няколко месеца, тъй като затоплящите се метеорологични модели на Ел Ниньо, започващи в средата на 2023 г., допринесоха за рязко покачване на температурите по целия свят. Нещо повече, именно това явление е отчасти отговорно за появата на екстремни метеорологични явления в света. Сега, за щастие на жителите на планетата, учените записват признаци за края на Ел Ниньо.

В същото време учените предупреждават, че глобалните температури ще продължат да се повишават в дългосрочен план поради причинените от човека промени в климата, които ще продължат да влошават екстремните климатични условия, както и да променят количеството и модела на сезонните валежи и температурните модели.

Обърнете внимание, че Ла Ниня ще доведе до охлаждане на повърхността на океана в големи райони на тропическия Тихи океан. Явлението ще предизвика също силни ветрове и дъждове и ще доведе до промени в атмосферното налягане. Известно е, че Ла Ниня, подобно на Ел Ниньо, влияе върху времето по целия свят, особено в тропиците.

Данните показват, че има 60% шанс Ла Ниня да влезе в сила между юли и септември 2024 г. и 70% шанс това да се случи между август и ноември. За щастие на планетата, шансовете Ел Ниньо да се завърне са малки.

Статистиката показва, че от юни 2023 г., благодарение на ефектите от Ел Ниньо, всеки месец на планетата се отбелязва нов температурен рекорд. Като цяло миналата година беше официално призната за най-горещата в историята, с повишаване на температурите не само на сушата, но и в океана. В резултат на това тази година ни очаква невероятен сезон на бури, като ураганите се засилват поради условията на Ел Ниньо в Тихия океан.

В същото време учените предупреждават, че пристигането на Ла Ниня няма да промени драматично ситуацията - Земята ще продължи да се затопля поради използването и производството на изкопаеми горива, които произвеждат парникови газове. Голяма част от излишната топлина на планетата, причинена от изменението на климата, се съхранява в океаните, така че изключително високите температури на морската повърхност ще продължат да играят роля през следващите месеци.