Изследователи наскоро отвориха за обществеността две изключително добре запазени римски гробници в Ашкелон, крайбрежен град в Израел. Тези древни гробища, открити през 30-те години на миналия век, бяха напълно реставрирани и отворени за публично разглеждане след дълъг процес на възстановяване.

Тези гробници, които са на около 1700 години, са украсени със сложни фрески, изобразяващи герои от гръцката митология, по-специално Афродита, Деметра и нимфи. Ярките сцени също показват изображения на голи мъже, държащи дарове, птици и други природни мотиви от римската епоха, пише Heritage Daily.

археолози, археология, разкопки, фрески, изображения, гробници, римляни, Израел, пристанище, град, култура, история, погребения, реставрацияЦял екран
Снимка: IAA

Разположени в градина сред жилищни кули, гробниците са в район, който някога е бил оживен римски град и пристанище. Кметът на Ашкелон Томер Глам отбеляза продължаващите усилия на града да запази и почете своите исторически обекти, подчертавайки важността тези културни съкровища да бъдат достъпни за обществеността.

Ели Ескузидо, директор на Израелската служба за антики, похвали Ашкелон за успешното интегриране на древното наследство в градския пейзаж. Той отбеляза, че реставрацията на тези 1700-годишни паметници в близост до яхтеното пристанище е част от по-широка инициатива за повишаване на обществената ангажираност с богатата история на града.

Това сътрудничество между община Ашкелон и Службата за антики има за цел да гарантира, че тези важни обекти на наследството могат да се ползват както от жителите, така и от посетителите на града.