Нов продукт започва да набира популярност в света на хигиената: дезодоранти за цялото тяло. За разлика от обикновения стик, който използваме под мишниците си, тези продукти са предназначени да премахнат миризмата от главата до петите - подмишниците, краката и дори по-малко популярните области като слабините и задните части.

Много добре познати марки вече са водещи на пазара, обещавайки цялостна свежест, независимо какво ви безпокои. Но на фона на бързото нарастване на продажбите си струва да се замислим какво точно слагаме върху кожата си и дали е безопасно, пише Study Finds.

Дезодорантите и антиперспирантите, въпреки че често се използват взаимозаменяемо в разговор, имат различни цели и съставки. Дезодорантите са предназначени да маскират миризмите и да намалят количеството бактерии върху кожата. Те съдържат растителни или минерални съставки, а понякога и алкохол, които изсушават кожата и потискат растежа на бактериите.

Антиперспирантите, напротив, се борят с потта чрез временно блокиране на потните жлези със съединения на базата на алуминий, техника, която поражда опасения за здравето през годините, включително противоречия относно връзките с рака на гърдата и болестта на Алцхаймер, които проучванията предполагат. Въпреки това, според Американското общество за борба с рака и други проучвания, тези опасения не са убедително потвърдени. Независимо от това, идеята за разпространение на продукти на базата на алуминий в цялото тяло повдига нови въпроси сред учените, въпреки че изследванията на такива широки приложения са доста ограничени.

Тези, които са заинтригувани от перспективата за свежест на цялото тяло, се съветват да продължат с повишено внимание. Препоръчително е да тествате продукта върху малък участък от кожата преди пълна употреба и да избягвате особено чувствителните зони.

Телата ни се потят с причина и прекаленото блокиране на този естествен процес може да доведе до прегряване. Алтернативните начини за поддържане на свежестта също могат да бъдат просто и безопасно решение на проблема. Те включват ежедневно вземане на душ с антибактериален сапун, широки и дишащи дрехи и умерена консумация на пикантни и миришещи храни. Докато дезодорантите за цялото тяло предлагат иновативен подход към контрола на миризмите, разбирането на техния състав и приемането на естествените функции на тялото е от ключово значение за тяхното разумно и безопасно използване.