Нови снимки от НАСА показват процеса на тестване на космически костюми от астронавти на космическата агенция в пустинята на Аризона.

Самите скафандри обаче едва ли са подходящи за космически полети, тъй като те са без ръкави, крачоли и защитни козирки, пише Futurism.

НАСА публикува особено интересна фотосесията, в която астронавтите Кейт Рубинс и Андре Дъглас извършват „лунни мисии“ отчасти в скафандри и отчасти в нормални дрехи.

От снимките става ясно, че космонавтите защитават очите си не с помощта на козирки на шлема, а използват обикновени слънчеви очила.

В съобщението си НАСА обяснява, че астронавтите носят само макети на костюмите.

Снимка: NASA

В пустинята на Аризона космическата агенция репетира една част от мисията Artemis-3, която ще върне хората на повърхността на Луната след няколко години.

„Полевите тестове играят критична роля в подпомагането на тестването на всички системи и оборудване, които ще са необходими за успешни лунни операции. Нашите инженерни и научни екипи работят в тясно сътрудничество, за да гарантират, че сме готови за всяка стъпка от пътя до момента, в който астронавтите стъпят отново стъпвам на Луната“, казва Барбара Джанойко, директор на полеви тестове в Johnson.

Съдейки по изображенията, астронавтите се подготвят за геоложки изследвания, планирани на Луната.

Снимка: NASA

"По време на Artemis 3 астронавтите ще бъдат нашите научни оператори на повърхността на Луната и цял научен екип ще ги подкрепя тук на Земята. Тази симулация ни дава възможност да практикуваме геология от разстояние в реално време", добавя ученият от Центъра за космически полети Goddard NASA Чери Ахил.

Агенцията отбелязва още, че това е само един от етапите на подготовката на бъдещата мисия до Луната.

„Тестовете ще оценят рисковете и предизвикателствата, които могат да възникнат при операции на Южния полюс на Луната, включително събиране на данни и комуникация между екипа за контрол на полета и научния екип в Хюстън. След завършване на всяка симулирана лунна разходка, членовете на екипажа и полеви експерти се събират, за да обсъдят и запишат научените уроци“, се казва в изявлението.

Превод: GlasNews.bg