Появи се нова актуализация на ледника с прозвището - "Денят на страшния съд" (Doomsday) и тя не изглежда добре.

Ледникът Туейтс може да се окаже катастрофален за крайбрежните общности по целия свят, тъй като учените имат нова и тревожна информация.

Туейтс се намира в Западна Антарктида и представлява огромна плоча от плаващ лед - с размерите на Великобритания - която продължава да отстъпва с бързи темпове.

Според ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, глациолози от Калифорнийския университет в Ървайн са установили, че топлата вода, намираща се под повърхността на ледника, води до по-бързо увеличаване на скоростта на топене.

След като са използвали данни от търговската сателитна мисия ICEYE на Финландия от март до юни 2023 г., те са стигнали до заключението, че може да се наложи преоценка на прогнозите за нивото на световния океан.

Според проучването ледникът има потенциал да повиши нивото на световния океан с повече от два метра, ако се разтопи напълно.

Това ще доведе до наводнения, загуба на местообитания и увеличаване на броя на бурите.



Съавторът Кристин Дау, професор във Факултета по околна среда в Университета на Ватерлоо в Онтарио, Канада, заяви пред Калифорнийския университет в Ървайн: „Твейтс е най-нестабилното място в Антарктика и съдържа еквивалента на 60 сантиметра покачване на морското равнище.

„Притеснението е, че подценяваме скоростта, с която ледникът се променя, което би било опустошително за крайбрежните общности по целия свят.“

„Данните от ICEYE предоставят дългосрочна поредица от ежедневни наблюдения, които са в тясно съответствие с циклите на приливите и отливите“, добавя водещият автор Ерик Ригнот, професор по наука за земната система в Калифорнийския университет в Ървайн.

„В миналото имахме спорадично налични данни и само с тези няколко наблюдения беше трудно да се разбере какво се случва.

„Когато разполагаме с непрекъснати динамични редове и ги сравняваме с цикъла на приливите и отливите, виждаме, че морската вода навлиза по време на прилив и отлив и се отдръпва, а понякога отива по-нагоре под ледника и се задържа. Благодарение на ICEYE за първи път започваме да наблюдаваме тази динамика на приливите и отливите.



„Има места, където водата е почти на нивото на налягането на покриващия я лед, така че е необходимо само малко повече налягане, за да се избута ледът нагоре. Тогава водата се притиска достатъчно, за да повдигне колона от лед с дължина повече от половин миля“.

Директорът на отдел „Анализи“ в ICEYE Майкъл Уолърсхайм отдаде дължимото на леснодостъпните ресурси и заяви: „Досега някои от най-динамичните процеси в природата не можеха да се наблюдават достатъчно подробно или често, за да можем да ги разберем и моделираме.

„Наблюдението на тези процеси от космоса и използването на радарни спътникови изображения, които осигуряват измервания на InSAR с точност до сантиметър и с ежедневна честота, бележи значителен скок напред.“