През зимата изборът на плодове не е толкова разнообразен, колкото през летния сезон, така че желанието да ги ядете денонощно не възниква, но през лятото, когато рафтовете на магазините са пълни с какви ли не, искате да опитате всичко наведнъж. Има мнение, че яденето на плодове вечер може да навреди на храносмилането и фигурата поради високото им съдържание на захар. 

Ето какво казва експертът по здравословно хранене, диетологът Наталия Козак, попитана от Фокус дали е възможно да ядете плодове през нощта, докато отслабвате и кога е по-добре да ядете плодове - преди или след хранене.

Плодовете са част от здравословното хранене

Сезонните плодове съдържат много важни витамини и микроелементи, които укрепват имунната система и повишават настроението. Някои експерти по здравословно хранене обаче смятат, че плодовете трябва да се ядат само сутрин, а не вечер. Защо така?

„Има едно много добро математическо правило, което може да се сравни с този мит: пренареждането на събираемите не променя сумата. Плодовете, както и другите компоненти на нашата диета, имат достойно място в диетата всеки ден и във всяко хранене, казва диетологът.

Наталия Козак отбелязва, че някои хора, привърженици на абсолютно здравословни навици, се опитват да измислят допълнителни лайфхакове за себе си, които могат да подобрят загубата на тегло. "Не мога обаче да кажа, че такъв акцент върху хранителния състав е здравословен, защото е ограничаващ и съответно психиката ни реагира враждебно“, отбелязва тя.

Захарта от плодовете се усвоява бавно

Плодовете са витаминозен продукт, с високо съдържание на вода, фибри и доста високо съдържание на естествени захари. Обикновено това е причината да изпаднат в немилост, но диетологът не е съгласен.

Някак си хората забравят предишните факти и се фокусират само върху последния, но естествените захари не са най-лошата ситуация, когато става дума за храносмилането на плодовете. Наред с високото съдържание на захар, плодовете имат и високо съдържание на фибри, които може много бавно да утилизира захарта, позволявайки на тялото да я абсорбира без ненужни скокове на захарта“, казва Наталия Козак.

Правила за консумация на плодове

Така че естествените захари, открити в плодовете, не са толкова вредни, особено ако се консумират правилно. „Плодовете могат да се консумират на всяко хранене: както за закуска, така и за вечеря, ако се консумират с основното хранене, което стабилизира нивата на захарта в организма, затова плодовете за десерт са отлично допълнение към диетата“, отбелязва диетологът.

Според експерта по здравословно хранене, в синергия с други вещества в основния прием, плодовете действат като бустер, например, за протеини, защото когато витамин С и протеини се комбинират, протеините и желязото се усвояват по-добре.

Плодове за закуска

Ако говорим за самостоятелни плодови закуски или вечери с плодове, тогава Наталия Козак смята, че това не е много добра идея, защото дори ако фибрите, съдържащи се в плодовете, поддържат нивата на кръвната захар, усещането за ситост след консумацията им е много ниско.

„Ако ядете плодове за междинна закуска, ситостта бързо преминава и много скоро искаме да ядем отново, затова си струва да комбинирате плодовете с някои по-засищащи храни“, съветва диетологът.

Освен това, според експерта, много често плодовете съдържат органични киселини, които могат да раздразнят стените на червата и ако прекалите с дозата на плодовете, може да имате проблеми с храносмилането.

„Плодовете са пълноценен компонент на диетата, могат да се консумират сутрин, на обяд и вечер, но е важно да се комбинират с други храни за постигане на високо ниво и продължителност на ситост, както и за нормална чревна реакция“, казва Наталия Коза. „Но ако внезапно искате да хапнете плодове за вечеря или обяд и се почувствате много добре след това, това е приемливо, стига да не го превърнете в навик.“

Ако обаче сте в активна фаза на отслабване, тогава голямото количество плодове за вечеря, според диетолога, всъщност може да задържи малко вода. Но ако това не ви притеснява, тогава яжте плодове, наслаждавайте се и не се притеснявайте.