Американският диетолог Шели Болес каза, че някои храни могат да стимулират производството на хормони на стреса като кортизол.

Тези храни включват алкохол, пържени храни, кофеин, рафинирани въглехидрати и храни с високо съдържание на захар и сол. Множество проучвания показват, че диетата и стресът са тясно свързани, твърди той пред WellnessPulse.

Според д-р Болес твърде много печени изделия, хляб, сладкиши и напитки с високо съдържание на захар могат да причинят скокове в нивата на кръвната захар, което се отразява негативно на настроението, причинявайки гняв, безпокойство и раздразнителност. Спадът в нивата на глюкозата след първоначалното покачване води до загуба на енергия, намалена работоспособност и повишена тревожност и стрес.

Болес напомни, че храните, които причиняват колебания в нивата на кръвната захар, също могат да доведат до възпаление в тялото, предизвиквайки производството на хормони на стреса. Рафинираните въглехидрати и алкохолът са най-очевидните причини за възпаление и скокове на кръвната захар. Прекомерната консумация на солени, пържени храни и кофеин също може да увеличи общото възпаление.

В същото време постните протеини (пиле, извара), здравословните мазнини (ядки, риба) и богатите на фибри зеленчуци и плодове имат противовъзпалителен ефект.