Учените направиха ново откритие, постигайки значителен напредък в разбирането как тялото ни управлява мазнините. Те откриха специален протеин, който играе решаваща роля в образуването на „добрата“ му версия, известна като кафява мазнина. Това откритие проправя пътя за нови, потенциално по-ефективни методи за отслабване.

В нашето тяло има два основни вида мазнини. Първо, това е кафява мастна тъкан, която е отлична при изгаряне на калории за производство на топлина. Този процес, наречен термогенеза, е като естествена пещ, която използва кръвната захар и мастните молекули. Но с напредване на възрастта ние губим по-голямата част от тези изгарящи калории кафяви мазнини. На тяхно място се появява бяла мастна тъкан (WAT), която по същество е склад за калории. Той е по-малко ефективен при изгаряне на енергия и е по-фокусиран върху задържането на допълнителните калории, които ядем, пише New Atlas.

Количеството WAT варира значително между отделните хора. Например при елитни спортисти WAT може да представлява само 3% телесни мазнини, но при затлъстели индивиди може да достигне до 70%. Колкото повече WAT, толкова по-трудно е да отслабнете.

Изследователи от университетската болница Бон в Германия, както и екипи от други институции, се фокусират върху това как да променят баланса на мазнините. Те изучават начини да стимулират телата ни да произвеждат повече добри кафяви мазнини.

Професор Александър Пфайфър, който ръководи проучването, отбелязва, че традиционните методи като диета и упражнения често не помагат за ефективно намаляване на теглото в дългосрочен план. Това е така, защото когато ядем нискокалорична диета, телата ни са склонни да задържат енергия. Така Пфайфър и неговият екип се заеха да намерят начин за по-ефективно освобождаване на тази съхранена енергия.

Техните изследвания ги отвеждат до малко известен протеин, наречен EPAC1, който играе ключова роля в развитието на кафявите мастни клетки. Това откритие не е направено само при мишки: екипът потвърди наличието на същите функции в човешките клетки.

Те също така откриха специфичен вариант на гена EPAC1, който нарушава протеиновата функция и се свързва с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). Това предполага, че насочването към EPAC1 може да бъде ключово за стимулиране на растежа на кафява мазнина, което увеличава разхода на енергия и насърчава загубата на тегло.

Екипът вярва, че това изследване отваря вратата за разработване на лечения, които могат да направят отслабването и поддържането много по-лесно. Това е значителна стъпка напред в разбирането и потенциалното манипулиране на системата за управление на мазнините в нашето тяло за подобряване на здравето.

Превод: GlasNews