Болест, причинена от храна, свързвана някога с древните мореплаватели, надига грозната си глава в съвременния свят. Учени от Съединените щати и други страни по света предупреждават за увеличаване на случаите на скорбут сред особено уязвими групи от населението, както и деца със сензорни проблеми и възрастни хора.

Скорбутът се причинява от тежък и хроничен дефицит на витамин С. Човешкото тяло се нуждае от витамин С, за да поддържа различни функции, както и за имунитета и възстановяването на увредената тъкан. Пациентите със скорбут често изпитват увреждане на кръвта, подвижност и загуба на зъби, вътрешно кървене и в крайна сметка смърт, пише Gizmodo.

Въпреки че шотландският лекар Джеймс Линд доказва в средата на 1700 г., че цитрусовите плодове с високо съдържание на витамин С могат да предотвратят и лекуват скорбут, болестта не е изкоренена до 20 век.

Работата на Линд направи скорбута изключително рядък в съвременния свят. Но последните проучвания показват, че случаите на скорбут отново са започнали да нарастват, така че проблемът се завръща.

Скорошно проучване анализира данни за национални педиатрични хоспитализации в Съединените щати. Анализът показа, че случаите на скорбут при деца са се увеличили повече от три пъти между 2016 и 2020 г.

В началото на октомври в Канада беше регистриран случай на скорбут при 65-годишна жена. Преди няколко дни група изследователи от Австралия документираха друг случай на скорбут при мъж на средна възраст след бариатрична операция.

„Случаите на скорбут сред децата в Съединените щати се увеличават“, каза Грант Хоуг, старши автор на изследването от Бостънската детска болница и Харвардското медицинско училище.

Изследователите обаче смятат, че скорбутът все още ще бъде рядко заболяване в обозримо бъдеще. Факт е, че въпреки ниските нива на витамин С, са необходими средно 2-3 месеца постоянен дефицит, за да се прояви болестта наистина.

Изложени на риск според учените са хора, които се борят с алкохолна зависимост, хора с болестно затлъстяване, възрастни хора и хора, живеещи в бедност. Австралийски изследователи подчертаха, че несигурността на храните може да бъде основен рисков фактор за скорбут.

За щастие съвременната медицина може бързо да се справи с болестта. Дори най-тежките симптоми на скорбут изчезват, след като тялото започне редовно да получава високи дози витамин С.

Извършва се кръвен тест за диагностициране на дефицит на витамин С. По-важният въпрос е да знаете кога да поръчате тези тестове. Авторите на изследването казват, че лекарите трябва да помнят, че скорбутът все още съществува и да са готови да го търсят, особено при хора с повишен риск.

Скорбутът може никога повече да не представлява опасността, каквато е била в миналото на морските пътувания, но определено е нещо, за което лекарите и някои хора трябва да внимават.