Лекарство, което възстановява зъбите, може да бъде на пазара до 2030 г. Започвайки през септември тази година, 30 възрастни мъже ще получат интравенозно лекарството като част от фаза I на проучване за неговата безопасност и ефикасност.

По време на предишни тестове върху животни, формулата показа огромен потенциал да предизвика повторна поява на загубени зъби, като една доза е достатъчна, за да поникне отново зъб при порове. Според изследователите, водещи изпитването, сегашната версия на лекарството също се понася добре от гризачите, без докладвани неблагоприятни ефекти, което показва, че вече могат да се правят и тестове върху хора.  

Лекарството съдържа антитяло за ген, наречен USAG-1, който инхибира растежа на зъбите чрез свързване с растежен фактор, наречен BMP. Първата фаза на изпитването ще се проведе в болницата в Киото в Япония за период от 11 месеца, включвайки здрави индивиди, на които липсва поне един зъб.

Ако опитът е успешен, изследователите планират да започнат да прилагат лекарството на деца, страдащи от вроден дефицит на зъбите, като се започне с пациенти на възраст между две и седем години, които имат поне четири липсващи по рождение зъби.

„Искаме да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби“, каза водещият изследовател Катсу Такахаши пред The ​​Mainichi.

Ако тези предстоящи опити се окажат успешни, изследователите казват, че лекарството може да бъде широко достъпно в рамките на шест години и може да се използва за повторно израстване на зъби при пациенти с вродени дефекти, както и при тези, които са загубили зъби поради наранявания или гниене.

Превод: GlasNews.bg