Разкопки хвърлиха нова светлина върху легендата за Мерлин и шотландските връзки на магьосника. В село Друмелзир археолози са открили място, което наистина може да е гроб на средновековния магьосник.

Друмелзир, малко село в шотландските граници, отдавна се свързва с историите за Мерлин, особено чрез препратки, открити в средновековния ръкопис Vita Merlini Sylvestris, съхраняван в Британската библиотека. Този ръкопис гласи, че Мерлин е бил затворен и в крайна сметка погребан на брега на река Туид през 7 век, пише Yahoo.

През 2022 г. екип от доброволци от цяла Шотландия, ръководен от GUARD Archaeology, започна разследване, за да проучи археологическата основа на тази местна легенда. Резултатите от тяхното изследване вече са публикувани, като предлагат доказателства, които придават известна достоверност на записите за смъртта на Мерлин в Шотландия.

Геофизично проучване, проведено в района, откри подобен на гробница археологически обект близо до място, известно като гробницата на Мерлин. В допълнение, разкопките във крепостта Тинис, която гледа към гробницата на Мерлин, показват, че мястото е било заето в края на 6-и и началото на 7-ми век сл.н.е. - периодът, в който се смята, че се е случила историята на Мерлин. Археолозите отбелязват, че крепостта има характеристики, характерни за значителни укрепления от онази епоха.

Ронан Тюлис, главен изпълнителен директор на GUARD Archaeology, който ръководи проекта, обясни, че легендата за Друмелзир включва предхристиянски обичаи и древни камбрийски имена, свързвайки я с местни паметници, които сега изглежда имат достоверна връзка с историята.

Тулис подчерта невероятното съвпадение, че погребението, свързано с легендата за Мерлин, датира от самия период, в който се развива историята, особено след като погребенията от пост-римския период са доста редки.

Новите открития не доказват категорично истинността на легендата, но предполагат, че тя най-вероятно е произлязла в самия Друмелзир, а не е въведена от средновековен разказвач, който адаптира различни местни паметници, за да пасне на разказа. Възможно е историята да е започнала като народен спомен, развивайки се през вековете, преди да стане широко разпространена и да промени формата си.

Легендата за Мерлин в Друмелзир рязко контрастира с известното представяне на Мерлин като мъдър съветник на крал Артур. Вместо това тя описва по-трагична фигура, склонна към мистериозни загадки и зловещи пророчества, която е заловена от дребен владетел в забравено кралство и среща мрачен край в резултат на кралски интриги.

По-нататъшни разкопки от другата страна на Туид в Thirlestan Barrows разкриха квадратна могила, издигната над гробовете на две елитни личности, датиращи от края на 3-ти до края на 6-ти век сл. Хр. В допълнение, фрагменти от кремъчни остриета от късния мезолит/ранния неолит са открити на върха на Тинис, което дава представа за човешката дейност на този виден хълм.

Тулис също отбеляза значението на тези древни паметници в местния пейзаж, което предполага, че жителите на древния Туиддейл вероятно са били наясно с историята, която е била под краката им. Чрез местния фолклор те предават истории за своето минало, преминали през вековете.