Ново проучване показва колко бързо тече времето на Луната в сравнение с времето на Земята.

Времето тече с различна скорост за различните места, в зависимост от техните относителни скорости и близостта им до (и силата на) близките гравитационни полета.

Това обстоятелство е важно за НАСА и други космически агенции, които смятат да построят бази на Луната и Марс. В момента няма договорена часова зона на Луната. Мисиите без екипаж обикновено използват времето, съответстващо на страната на произход на кораба, докато мисиите на Аполо използват изминало време на земята (GET), броено от момента на изстрелване. Изследователите се надяват да установят координирано лунно време.

„Установяването на стандартизирано лунно време е от съществено значение за синхронизирането на дейностите и операциите на Луната. При мисии, включващи множество спускаеми апарати, роувъри и орбитални апарати, наличието на обща времева референция гарантира, че всички единици могат да се координират ефективно, избягвайки конфликти и подобрявайки сътрудничеството. Точното време е от решаващо значение за комуникацията между земните и лунните мисии, улеснявайки надеждното предаване и приемане на данни, и гарантиране, че автономните системи могат да работят безпроблемно."

В новата статия екипът изчислява относителната скорост на времето на повърхността на Луната, Земята и в барицентъра на Слънчевата система, общия център на масата на Слънчевата система.

„Въпреки че релативистичните времеви трансформации между барицентричната референтна рамка на Слънчевата система (SSB) и повърхността на Земята са познати, аналогична трансформация за повърхността на Луната не е установена“, пише екипът. "По-специално, необходими са константите, които описват поведението на двете времеви скали с течение на времето."

Според изчисленията времето на лунната повърхност тече с 0,0000575 секунди по-бързо, отколкото на повърхността на Земята на ден. За по-лесно изчисление ще отнеме около 100 000 дни (или около 274 години) за някой на Луната да остарее с 5,75 секунди повече от някой на Земята.

Това не звучи като много повод за безпокойство, но ако разликата не бъде отчетена, това може да причини проблеми при операциите на Луната.

Превод: GlasNews.bg