Странните дупки в повърхността на съседната ни планета може би един ден ще осигурят места, където астронавтите ще могат да се приютят.

Мистериозна яма на Марс, заснета от орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА, отново разпали интереса към потенциала на тези обекти да подпомогнат бъдещи човешки мисии на Червената планета.

Кратерът с диаметър само няколко метра се намира по склоновете на марсианския вулкан Арсия Монс и е една от многото подобни дупки на планетата, които може да водят към по-големи подземни пещери. Следователно тези ями вероятно биха могли да осигурят защита от високите нива на радиация на планетата, ударите на метеорити и екстремните температури, което ги прави подходящи за обитаване от хора.

Апаратът MRO на НАСА за първи път засне тази конкретна яма на 15 август 2022 г. от височина 159 мили над марсианската повърхност. Тя е една от многото, открити по склоновете на трите големи вулкана в района на Тарсис.

Учените не са сигурни дали тази яма е тясна вертикална шахта - като тези, открити на хавайските вулкани, или се отваря в по-обширна пещера или древна лавова тръба, образувана по времето, когато вулканът е бил активен.

"На Марс има повече от една такава яма, която сме виждали. Но те са наистина интересни, защото са места, където астронавтите биха могли да отидат и да се предпазят от радиация", казва Брандън Джонсън, геофизик от университета "Пърдю", пред Business Insider.

На Марс липсва глобално магнитно поле и има тънка атмосфера, което предлага слаба защита от космическата радиация, която е между 40 и 50 пъти по-висока от тази на Земята и представлява значителен риск за човешкото здраве. Тези ями, които потенциално се отварят в по-големи пещери, биха могли да предложат решение, като осигурят естествен щит срещу радиацията.

"На Земята тези лавови тръби могат да бъдат достатъчно големи, за да се разхождаме в тях, но могат да бъдат и малки, а кухините могат да бъдат дискретни или прекъснати. Така че тези ями, които виждаме, могат да се отварят в по-големи пещери или да са просто изолирани ями. Няма как да знаем какво има в тях, докато не ги изследваме по-подробно", казва Рос Бейер, планетарен учен от Института SETI, пред Business Insider. 

Следователно ямите могат да имат и астробиологично значение, тъй като подземната среда може да е осигурявала стабилно и защитено местообитание за микробен живот в миналото на Марс. Установено е, че някои ями на Луната поддържат температура от около 63 градуса по Фаренхайт, което предполага, че подобни условия биха могли да съществуват и на Марс.

"Това е добро място за търсене, но ние не знаем дали изобщо има живот на Марс", казва Джонсън.

Макар че потенциалът на тези ями е обещаващ, все още има значителни предизвикателства, тъй като настоящите орбитални изображения предоставят ограничен поглед към дълбочината на тези образувания, което затруднява определянето на точната им структура и обхват.

"За съжаление има ограничение на "ъгъла", който можем да получим от орбита, за да погледнем "навътре" в тези ями. Така че понякога можем да видим "стени", а понякога не", казва Бейер.

При бъдещи мисии може да се наложи да се използват роувъри или безпилотни летателни апарати, които могат да се спускат в ямите, за да събират подробни данни.

"Предлагат се мисии, при които робот да се качи на въже и да се спусне в някоя от тези шахти, за да може да изследва какво има в тях", казва Джонсън.