Популярната напитка кефир, отдавна ценена заради ползите си за храносмилането и здравето на червата, може да има далеч по-мащабен ефект върху организма. Ново изследване показва, че ферментиралото млечно питие може да забавя и дори да обръща някои признаци на стареене.
С напредването на възрастта човешката имунна система естествено отслабва — деленето на имунните клетки се забавя, хроничното възпаление се засилва, а жизненоважни органи като тимуса и черния дроб губят част от функциите си. Това състояние допринася за повишен риск от различни заболявания, свързани със старостта.
Тъй като кефирът е богат на млечнокисели бактерии, за които се предполага, че имат антимикробни и противовъзпалителни свойства, учените са решили да разгледат по-задълбочено как действа напитката върху стареещия организъм, съобщава New York Post.
В проучването по-възрастни мишки са били хранени осем седмици с инактивиран щам млечнокисели бактерии Lentilactobacillus kefiri YRC2606 — изолиран от кефир. Резултатите са впечатляващи: мишките показват по-малко възрастови промени в тимуса и черния дроб, намалено възпаление и по-ниски нива на протеини, които възпрепятстват клетъчното делене — ключов фактор за стареене на тъканите.
Изследователите смятат, че бактериите от кефир могат да играят ролята на „щит“ за имунната система с напредване на възрастта. Това отваря врата за бъдещи приложения — от добавки до функционални храни, насочени към укрепване на имунитета при възрастни хора и дори за потенциална превенция на заболявания, свързани със стареенето.
Освен това, самият кефир е изключително питателен: една чаша съдържа около 9 грама протеин и над 30% от дневната доза калций, както и значителни количества магнезий, фосфор и витамини B12, B2, D и K2. Същевременно напитката е богата на пробиотици, които подпомагат здравословния микробиом — важен компонент за цялостното здраве.
Разбира се, учените подчертават, че за да бъдат потвърдени напълно резултатите при хора, са нужни допълнителни клинични изследвания. Но настоящите данни дават надежда: ежедневната консумация на кефир може да окаже позитивен ефект както върху храносмилането, така и върху имунната функция — и дори да забави процесите на стареене.