Изследователи от Университета на Айдахо в Съединените щати проведоха проучване, идентифициращо подправки, които помагат за забавяне на процеса на стареене. Според изследователите, добавянето на малки количества черен пипер, канела и карамфил към ежедневната диета помага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и осигурява защита на клетъчно ниво.

Резултатите от научното проучване, публикувано в специализираното списание Nutrients, показват, че благоприятните ефекти на тези подправки се дължат на високата концентрация на естествени съединения, наречени полифеноли. Тези вещества имат изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те спомагат за намаляване на оксидативния стрес в организма, забавят клетъчното стареене и спомагат за нормализиране на метаболитните процеси.

В проучването са участвали 212 възрастни доброволци, които са предоставили подробна информация за консумацията си на 27 вида подправки и билки. Събраните данни са сравнени с Международната база данни за състава на храните. Анализът показа, че участниците са консумирали средно приблизително 680 милиграма полифеноли месечно само от подправки, което представлява до 12% от общия им прием на тези полезни вещества.

Учените подчертаха, че черният пипер, канелата и карамфилът са основните източници на полифеноли сред всички изследвани подправки. Експертите отбелязаха, че подправките често се пренебрегват при оценката на хранителната стойност на диетата, което може да доведе до значително подценяване на приема на антиоксиданти. Използването на естествени подправки ви позволява да увеличите хранителната стойност на храната, без да увеличавате калориите или драстично да променяте обичайната си диета.