От хилядолетия хората са успели да манипулират металите. В съвременните времена сме научили начини да ги направим по-устойчиви на въздействието на околната среда. Може да се предположи, че във вакуума на космоса металите ще се справят по-добре без да ръждясват или да се разграждат, но там има други проблеми. Притеснения, които могат да имат много сериозни последици за космическите мисии.

Откакто има метали, използвани от хората, ние ги съединяваме чрез заваряване. Процесът изисква високи температури, стопяване на единия или двата метала, сливането им заедно и изстиването им. Разбира се, сега има и други методи за заваряване на метали заедно. Химикалите, налягането и по-молекулярните подходи могат да осигурят спойка между въпросните метали. Но има и подход, който може да се случи във вакуума на космоса. И това е студеното заваряване.

При студено заваряване, както подсказва терминът, не е необходимо да стопявате метали заедно, за да ги съедините. Металите трябва да са от един и същи тип. Те трябва да са чисти, плоски и във вакуум. С приближаването на металите, силите на Ван дер Ваалс (сили на взаимодействия между атомите и молекулите, зависещи от разстоянието) между атомите стават по-силни. Тези сили не са толкова силни, колкото химическата връзка, но могат да помогнат за приближаването на металите един до друг.

След като повърхностите са в контакт, системата се заварява заедно. Вземете например две златни плочи, събрани във вакуум, без нищо между тях. Златните атоми на повърхността на единия ще докоснат златните атоми на другия. Тези атоми ще взаимодействат с другата плоча. Те не могат да направят разлика и затова се свързват в метална връзка.

Има специфичен натиск, за да се случи студеното заваряване. Но в наномащаби можете да направите доста последователно заваряване на златни нанонишки, които ще изглеждат като едно цяло без видими следи.

Но не трябва да приемаме, че само защото макроскопичното студено заваряване е трудно, то не се случва или не може да се случи в сценарии от реалния живот. Ръководство на Европейската космическа агенция всъщност съобщава за доста голям случай.

Космическият кораб "Галилео", който посети мисията на Юпитер през 90-те години, не успя да разположи своята антена с високо усилване поради студено заваряване. Раздразнението между ребрата на антената, които бяха заключени по време на изстрелването, доведе до тяхното заваряване.

Превод: GlasNews.bg