Първа Международна олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас. Международното състезание ще посрещне близо 190 талантливи ученици от цял свят, които ще създават, прилагат и развиват изкуствен интелект.

Организаторите не са ограничили специфично долно ограничение на възрастова група, но максимумът е да са завършили току що училище. Всяка държава има право да изпрати по 2 отбора, определени с предварителна национална селекция. Участие в олимпиадата ще вземат отбори от над 35 държави. "Участниците на тази олимпиада, както на всяка друга международна, ще имат възможност да създадат много световни контакт, не само професионални, но и приятелства."

Състезанието има два кръга. Първият, по-териотичният, вече е започнал, след като организаторите в края на миналия месец са определили темата "Машинно обучение, обработка на естествен език и компютърно зрение", върху която децата трябва да направят изследвания. След това, вече в Бургас, участниците ще направят и "надграждане" върху предната им работа. Пред НОВА НЮЗ един от организаторите коментира, че организацията е такава, за да може да е напълно ясно, че това е трудът на участниците, без външна намеса.

Вторият кръг е практическият. На екипите ще се дадат няколко проблема, върху които да работят и един компютър, свързан с интернет. Те ще взаимодействат със софтуера с изкуствен интелект чрез GUI, както би направил обикновен потребител. Отговорите, изпратени в края на определеното време, ще се оценят от журито според специфични за проблема критерии.

Състезанието има за цел да промотира и да помогне изгражданете на една по-добра представа за изкуствения интелект. "Хората казват, че изкуственият интелект ще вземе работата им, но на конярите в началото на 20. век също не им е било приятно, когато са навлизали автомобилите, но това е технология, това е прогресът. Не можеш да го спреш. По-скоро трябва да го прегърнеш и да се научиш да работиш с него", споделя един от организаторите.