Учени от Франция установиха, че хората, чиято закуска е богата на рафинирани въглехидрати, изглеждат по-малко привлекателни от тези, които започват деня с по-здравословно хранене.
Изследователи от университета в Монпелие предполагат, че тази разлика може да възникне поради промени в нивата на кръвната захар и инсулина. Те влияят върху външния вид на кожата и имат дългосрочни ефекти върху половите хормони.
„Удивително е, че изборът ни на диета може да има толкова бързо въздействие върху външния ни вид. Такива физиологични промени могат неусетно да променят чертите на лицето, което от своя страна влияе върху начина, по който другите възприемат нашата привлекателност“, казва еволюционният биолог и първи автор на изследването Клеър Бертикат.
В проучването са участвали 52 мъже и 52 жени на възраст от 20 до 30 години, които са изяли 500 калории, богати на рафинирани или нерафинирани въглеводороди на следващия ден, пише The Guardian.
Нерафинираната въглехидратна закуска включваше френска багета, конфитюр, ябълков или портокалов сок и чай или кафе със захар. Във втория случай закуската включва пълнозърнест хляб с масло и сирене, портокал или ябълка и чай или кафе без захар.
Изследователите измерват нивата на кръвната захар на участниците преди и след закуска и след това правят снимки на лицата на хората. След това снимките бяха предадени на екипи от оценители, за да определят на колко години изглеждат, колко по-женствени или мъжествени изглеждат и колко по-привлекателни са станали.
Резултатите показват, че консумацията на рафинирани въглехидрати за закуска намалява привлекателността на лицето сред мъжете и жените.
„Този ефект варира в зависимост от пола и вида на храната, подчертавайки сложната връзка между диетата и привлекателността. Нашите констатации служат като мощно напомняне за широкообхватното влияние на диетичните избори не само върху здравето, но и върху черти с особено социално значение, като привлекателност на лицето", казва Бертикат.
Според учения цялата работа е в това, че рафинираните въглехидрати могат да предизвикат скокове в нивата на кръвната захар, които тялото се опитва да намали с помощта на инсулин. Реакцията може да доведе до твърде ниско падане на нивата на захарта и да повлияе на притока на кръв и външния вид на кожата. В проучването само закуска с рафинирани въглехидрати причинява хипогликемия.
Междувременно плодовете и зеленчуците увеличават привлекателността чрез увеличаване на съдържанието на растителни пигменти, наречени каротеноиди, а диета с високо съдържание на захар може да състари кожата.
„Рафинираните въглехидрати могат да повлияят на периферния кръвен поток. Кръвният поток може да промени външния вид на кожата много бързо. Ефектът може да се види след секунди, ако почувствате гадене, докато кръвта се оттича от кожата. Открихме, че повечето хора изглеждат по-здрави и повече привлекателни, когато цветът на кожата им отразява леко повишаване на кислорода в кръвта“, казва Дейвид Перет, професор по психология в университета Сейнт Андрюс.
Превод: GlasNews
Прочетете още
- 17:59 Жена, участвала в скандала на "Струма" пред Карлос Насар, с разказ за инцидента ВИДЕО
- 19:00 След нас потоп - ето какво оставиха след себе си служители от Община Стара Загора
- 20:14 Куче според зодията: Коя порода е най-подходяща за вас?
- 17:15 Добруджанец извади момиченце от езеро в последния ден от годината