Древен бронзов бюст на римския император Калигула беше изгубен почти 200 години, след като беше открит в пепелта на Везувий.

Високият 12 см бюст първоначално е открит по време на разкопки в Херкулан, римски град, който е бил унищожен от скандалното изригване на Везувий през 79 г. сл. Хр. Експертите предполагат, че бюстът на Калигула е излят малко преди или след смъртта на римския император, преди около 2 хиляди години.

Бюстът изобразява Калигула с високо чело, тънки устни и малка уста и изпъкнала брадичка. Експертите отбелязват още, че очите на скулптурата безпогрешно предават лудостта на римския император.

КалигулаЦял екран
Бюст на римския император Калигула Снимка: Strawberry Hill

Калигула е третият представител на Юлиево-Клавдиевата династия, който е известен с буйния си начин на живот и кръвосмешение. Той е убит през 41 г. сл. Хр. от най-близки съратници в резултат на дворцовия преврат.

"Откриването на бюста на Калигула е вълнуващо събитие. Всеки предмет, който успеем да намерим, ни помага да разберем по-добре тайния им живот", казва историкът от Оксфордския университет Силвия Даволи, която успява да преоткрие бюста, пише Daily Mail.

Калигула, римски императорЦял екран
Лудостта се вижда в очите на римския император Снимка: Strawberry Hill

Въпреки че все още не е известно кога е излят бюстът, учените знаят, че това е първият от обектите, открити в Херкулан през 17 век.

След това бюстът на Калигула от 18 век е представен на известния английски писател и политик Хорас Уолпол.

Известно е, че Уолпол се възхищава на изразителността на лицето на Калигула. Според него императорът е бил заловен "в началото на своята лудост".

Уолпол държеше бюста на Калигула, подобно на другите си съкровища, в къщата си Strawberry Hill.

След смъртта му бюстът остава известно време в семейството на Уолпол и след това е препродаден на колекционери. След това следите на безценната находка се губят почти 200 години.