Учените смятат, че са открили доказателства за истинския Рагнарок, който е описан в скандинавската митология. В легендата Рагнарок е представен като поредица от събития и природни бедствия, в резултат на които Мидгард ще бъде наводнен, а боговете Один, Тор, Тир, Фрейра, Хеймдал и Локи ще умрат.

Подобна легенда за края на света се появява за първи път в една от Старите Еди в староскандинавския ръкопис Codex Regius. Разказва историята за сътворението на света, края на света, както и неговото прераждане.

Сега изследователите смятат, че легендата за Рагнарок може да се корени в реални климатични събития, довели до намаляване на населението на Дания преди 1500 години, пише HeritageDaily.

Факт е, че в средата на 6 век от н.е. две големи вулканични изригвания се случили на американския континент. В резултат на това огромни количества пепел и серен диоксид били изпуснати в атмосферата на Земята, което направило климата в Северното полукълбо много по-студен.

Китайските хроники от онова време казват, че слънцето било бледо и студено като луната, зърнените реколти не узрели и звездите не се виждали цяла година. Учените смятат, че причината за това са частици от вулканичен материал, останали дълго време в земната атмосфера.

Учените проведоха дендрохронологични изследвания на проби от датски дъб. Така че изследователите искаха да анализират древното изменение на климата, което може да се отрази в растежа на дървесните пръстени, както и обезлесяването в периода от 300 до 800 г. сл. Хр.

Получените проби съвпадат с данни от гренландски ледени ядра, които се използват за датиране на древни вулканични изригвания. Учените наблюдават количеството аерозолни отлагания и количеството на сярна киселина в такива валежи.

Проучването установи, че в продължение на три години между 539 и 541 г. сл.н.е. дървесните пръстени са забавили растежа си. Това показва забележимо охлаждане, което се отразило на условията на растеж. Също през този период земеделските земи запустяли и горите започнали да растат отново върху предишни обработваеми земи.

„Доказателствата сочат изменението на климата като фактор, който обяснява промените в обществото, открити в археологическите записи, като промени в моделите на заселване, залесяване и ритуални практики в средата на 6 век“, казаха авторите на изследването.

Археологическите разкопки също показват увеличаване на броя на съкровищата, заровени в Дания през този период.

Учените предполагат, че съкровищата може да са церемониални дарове, предназначени да върнат слънцето. По време на студения период жителите на Дания можело да очакват появата на Фимбулветра - апокалиптична тригодишна зима, която се смята за предвестник на самия Рагнарок.