На брега близо до остров Майорка (Испания) е открит древен каменен мост, който може да „пренапише“ историята на човечеството. Структурата е открита в наводнени райони, които никога преди не са били обект на изследване.

Първоначално се смяташе, че хората за първи път са пристигнали в Майорка през 2500 г. пр.н.е., пътувайки от Иберийския полуостров и Южна Франция. Наскоро откритият подводен мост в пещерата Дженовеза обаче изглежда принуждава учените да преразгледат тази теория, пише Daily Star.

Според учени от Университета на Южна Флорида, 25-футовата (около 7,6 м) конструкция е издигната преди около 6000 години, тоест 2000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Експертите успяха ясно да определят кога и как е използвана тази структура, благодарение на калцитни образувания по стените.

Учени откриха древен мост, който пренаписва човешката история, подводни находки,Цял екран
Конструкцията е открита в наводнени райони Снимка: R. Landreth

Професорът по геология Богдан Онац от държавния университет на Флорида (САЩ), който заедно с колегите си изследва находката, е уверен, че тя може да промени историята.

„Наличието на този подводен мост и други артефакти предполага сложно ниво на дейност по онова време, което означава, че ранните заселници вече са знаели за ресурсите в пещерата и са изградили стратегическа инфраструктура за навигация. Това изследване подчертава значението на интердисциплинарното сътрудничество при разкриването историческа истина и задълбочаване на нашето разбиране за човешкото развитие“, отбеляза той.

Сега учените продължават да изследват пещерните системи и седиментите вътре, образувани преди милиони години.

Учени откриха древен мост, който пренаписва човешката история, подводни находки,Цял екран
Това откритие може да промени историята Снимка: R. Landreth