Неизвестно бяло вещество, открито върху главата и шията на 3600-годишни мумии в Китай, се оказа най-старото сирене в света.

Първоначално археолозите откриха неизвестен материал, с който бяха покрити няколко мумии, те бяха открити в гробището Xiaohe в северозападен Китай. Взети са проби от мистериозното вещество за ДНК тест, който показва, че това е кефирно сирене, което се е приготвяло от краве и козе мляко преди хиляди години, пише LiveScience.

Няколко вида бактерии и гъби също са открити в сиренето, включително Lactobacillus kefiranofaciens и Pichia kudriavzevii. И двата вида могат да бъдат намерени в съвременните кефирни зърна. Те са развити симбиотични култури, които се състоят от смес от бактерии и дрожди, които превръщат млякото в сирене.

мумия, Китай, сиренеЦял екран
3600-годишна мумия от Китай Снимка: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

"Сега открихме най-стария пример за сирене в света. Продукти като сиренето са изключително трудни за съхранение в продължение на хиляди години, което прави находката още по-ценна", каза авторът на изследването Qiaomei Fu от Китайската академия на науките в Пекин.

Според него изучаването на проби от древно сирене ще помогне на учените да проучат по-подробно диетата и културата на техните предци.

мумия, КитайЦял екран
Останки от древно сирене, открити върху мумия в Китай Снимка: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

Учените също установиха, че намерените зърна L. kefiranofaciens са тясно свързани с тези, произхождащи от Тибет. Чрез секвениране на бактериални гени учените успяха да проследят развитието на пробиотичните бактерии през последните 3600 години.

„Нашият анализ показа, че културата на кефир присъства в северозападния китайски регион Синцзян още от бронзовата епоха. Видяхме как се е развила бактерията през последните 3 хиляди години”, отбелязва авторът на изследването.

Въпреки това учените все още не могат да разберат защо древните хора са покривали мумиите със сирене.