Откакто човечеството създаде пластмасата преди 170 години, тя се превърна в истински проблем за планетата. Учените буквално намират малки частици от този материал навсякъде: във вода, въздух, почва и дори в нашите органи.

Учените все още не знаят всички рискове, свързани с вдишването на микропластмаси и натрупването им в тялото на хората и други живи същества на планетата. Ново проучване обаче откри предмет в нашия дом, свързан с висок риск от вдишване на микропластмаса от малки деца, пише Daily Mail.

Откритието е направено от екип от университета в Бирмингам и екипът вярва, че откритията им имат сериозни последици за малките деца, главно поради тяхната недостатъчно развита имунна система. Освен това екипът смята, че момчетата са изложени на по-голям риск от момичетата, защото дишат по-бързо.

Резултатите от ново проучване показват, че нивата на микропластмаса са почти 60% по-високи в домовете и апартаментите с килими в сравнение с тези без. По време на експериментите учените също откриха, че някои от тези малки пластмасови частици проникват в човешката белодробна тъкан.

Смята се, че микропластмасата може да се отделя от самите модерни килими в резултат на износване, триене, стареене и методи на почистване. Учените представиха своите открития в проучване, публикувано в списанието Environmental Pollution.

Констатациите на екипа показват също, че децата са най-уязвими към микропластмасата, отделяна от килимите. В сравнение с възрастните, те вдишват значително повече микроскопични пластмасови частици.

Освен това учените са идентифицирали друга категория хора, които могат да бъдат изложени на риск поради килими. Включва хора с проблеми с дишането - констатациите на изследователите предполагат, че тази категория хора също може да са изложени на по-висок риск от вдишване на микропластмасови частици.

Имайте предвид, че ефектите от вдишването на микропластмаса от човека все още са слабо разбрани, но някои предишни проучвания вече показват, че това може да е свързано с по-висок риск от рак и други заболявания.