Според проучване, публикувано в International Journal of Paleopathology, учени след изследване на костите на жена, живяла в Нубия преди повече от 3500 години, са открили ревматоиден артрит, който сега засяга приблизително 1% от населението на света.

Археолозите още през 2018 г. откриха почти пълен скелет на жена, живяла в историческия регион Нубия (територията обхваща северен Судан и южен Египет) преди повече от 3500 години. Скелетът на древната жена беше добре запазен и съдържаше повечето кости, включително костите на ръцете и краката, пише Live Science. Предишен анализ на останките установи, че жената е живяла в днешния южен Египет между 1750 и 1550 г. пр. н. е., била е висока само 1,5 метра и е починала на възраст между 25 и 30 години. В гроба й са открити и погребални вещи и фрагменти от нубийска и египетска керамика.

Сега учените са анализирали внимателно останките и са открили един от най-ранните примери за ревматоиден артрит в света. Това заболяване засяга активно малките кости на ръцете и краката, което води до възпаление на ставите. Изследванията показват, че в момента 1% от населението на света страда от това заболяване, докато в същото време 8% от жителите на света страдат от остеоартрит.

кости, артрит, НубияЦял екран
Учените са анализирали внимателно останките и са открили един от най-ранните примери за ревматоиден артрит в света. Снимка: ScienceAlert

Според учените проявите на остеоартрит най-често могат да бъдат открити в останките на древни хора, а ревматоидният артрит е много рядък, така че това откритие има голяма научна стойност. Преди хиляди години хората не са живели достатъчно дълго, за да развият такова опасно ставно заболяване, така че рядко се среща в останки от древни хора. Но този скелет е едно от малкото изключения от правилото.

кости, артрит, НубияЦял екран
Това са прояви на остеоартрит, които най-често могат да бъдат открити в останките на древни хора, а ревматоидният артрит е много рядък, така че това откритие има голяма научна стойност Снимка: Live Science

Учените смятат, че болестта е причинила подуване, което от своя страна е довело до намаляване на подвижността на древната жена. Трудно е да се каже точно какво е влиянието на болестта върху ежедневния живот на жената от Нубия, въпреки че е вероятно качеството й на живот да е намаляло значително с напредването на болестта.

Най-ранните случаи на ревматоиден артрит в по-съвременната история са описани в Европа едва през 17 век. Но археолозите са открили признаци на това заболяване при хора, живели в Древен Египет преди 5500 години.