Изминаха повече от 10 години работа по космическия кораб Starliner и няколко неуспешни опита за завладяване на космоса, но сега Boeing най-накрая изпраща двама астронавти на МКС. Това ще бъде първият пилотиран полет за CST-100 Starliner, който ще се състои в понеделник, 6 май.

Работата по Starliner, сега наречен CST-100 Starliner, започна още през 2010 г. като част от финансираната от НАСА програма Commercial Crew Transportation Capability. Целта на програмата бе да се създаде нов космически пилотиран и товарен кораб, който да доставя астронавти и товари до Международната космическа станция (МКС).

В програмата участваха два проекта — Starliner от Boeing и Crew Dragon от SpaceX. Преди 14 години подобна конкуренция изглеждаше странна. Boeing e един от най-големите производители на авиационна, космическа и военна техника в света. Компанията създаде много известни военни и пътнически самолети, както и ракети и космически кораби за програмата Аполо. Освен това компанията е известна със създаването на космически совалки за НАСА. А SpaceX по това време беше нов играч на пазара с екстравагантен мениджър, който понякога даваше обещания и не можеше да ги изпълни, пише New Atlas. Става дума за Илон Мъск.

Но минаха 14 години и всичко се промени. Компанията SpaceX вече многократно е изпращала свой космически кораб до МКС, а също така е организирала свои частни мисии в космоса. И имаше много проблеми с развитието на Starliner. Но в понеделник, 6 май 2024 г., космически кораб Boeing ще изпрати двама астронавти на МКС за първи път.

Starliner е подобрена версия на командния модул на космическия кораб Apollo. CST-100 Starliner може да побере 7 астронавта и 100 кг товар.

Снимка: Boeing

Този кораб може да се използва частично многократно, което означава, че може да се използва само за 10 полета. Освен това корабът разполага с еднократен обслужващ модул, в който са разположени слънчеви батерии и задвижваща система. Въпреки доста консервативния дизайн, корабът е оборудван с редица иновации.

Пътят до първия пилотиран полет на космически кораб беше дълъг и проблематичен. Първоначално Boeing планираше да го изпрати в космоса за първи път през 2015 г. След това изстрелването беше отлагано всяка година, докато дългоочакваният първи тестов полет се проведе през 2019 г.

Но това беше неуспешно поради повреда на двигателите и корабът, който никога не достигна МКС, се върна на Земята. През 2021 г. изстрелването на кораба в космоса отново беше прекъснато заради проблеми с двигателите.

Снимка: Boeing

Но вторият тестов полет, когато на борда нямаше екипаж, беше успешен. През май 2022 г. Starliner посети МКС и се върна. Миналата година той трябваше да лети до МКС с астронавти, но проверката на състоянието му показа, че корабът все още не е готов за такъв полет.

В понеделник, 6 май, двама астронавти на НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс ще бъдат на борда на CST-100 Starliner. Корабът ще изведе в орбита ракетата-носител Atlas-5, която ще стартира от космодрума Кейп Канаверал. Астронавтите трябва да прекарат 10 дни на МКС и след това да се върнат обратно на Земята.

Превод: GlasNews.bg