Странни, подобни на умалена къщичка макети, се появиха в Стара Загора. Те могат да бъдат забелязани висящи от клони на дървета. Жители на града, известен с правите си улици, недоумяват какво е предназначено странното изобретение. Оказва се, че това са феромонови капани срещу опасната борова процесионка. Гъсеницата значително се разпространи по много растения в страната, а в Стара Загора и областта, това е добре познат проблем.

Както знаете процесионката е опасна и може да причини здравословен дискомфорт при хора и животни.

За новият метод в борбата с насекомото става ясно от публикация във Facebook. Мъж публикува кадри на своеобразния капан и коментира:

„Не беше лошо да има лого на общината или ЕДНО лекооооо пояснение от фирмата по обезпаразитяването...?“

Заместник-кметът Радостин Танев, каза преди месеци, че е изготвено картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. "Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Нужно е да се извършват ежегодни наземни обработки на терените с биологичен агент, химичен продукт и физични методи (капани/отстраняване на гъсенични гнезда). Важно е да се знае, че ако се наложи, ще бъдат премахвани и клони, когато има цялостно заразяване при тях. Само чрез комбиниране на методите на борба с вредителя може да се постигне контрол на популацията му. Също така зоните, в които ще се извършват дейностите, ще бъдат обезопасявани като ще се ограничава достъпът на граждани в местата, където се работи", обобщи Танев.

Предстои обработка и през юни месец като ще бъдат поставени феромонови капани, които привличат мъжкият индивид, предотвратяващи оплождането на яйцата, както и през месец септември. По време на срещата стана ясно още, че ще бъде поискано разрешение за пръскането с дрон, паралелно с наземната обработка, за по-добър ефект.

Припомнете си от предишни материали по темата за симптомите и опасностите при контакт с процесионка.

Бременна жена се обрина от опасните гъсеници СНИМКИ

Опасни гъсеници достигнаха и Пловдивско! СНИМКА

Старозагорчани пропищяха: Гъсеници в действие, органите - в бездействие ВИДЕО

Напаст божия! Хиляди гъсеници опоскват дървета до Бургас СНИМКА

Снимки: Dobromir Iliev