За много хора чаша кафе след хранене е обичайно нещо, но е важно да разберете дали е полезно за храносмилането и здравето като цяло.

FuerSie пише за това дали е добре да пиете кафе веднага след хранене.

Как кафето влияе на храносмилането

Кафето след хранене може да подобри храносмилането и да стимулира производството на стомашна киселина. Също така може да помогне за улесняване на храносмилането на мазни храни и да ви накара да се почувствате сити.

Кафето след хранене също може да помогне за облекчаване на умората след обилно хранене и да ви ободри.

Ето защо не трябва да пиете кафе след хранене

За да избегнат следобедната сънливост и умора, много хора предпочитат да изпият чаша кафе веднага след хранене. На пръв поглед това ви позволява да се ободрите и да се върнете към работен режим, но в действителност този навик не е много полезен за здравето.

Въпреки че кафето ни дава кофеинов тласък след хранене, трябва да помислим два пъти, тъй като пиенето на кафе след хранене може да наруши процеса на усвояване на хранителните вещества. Танинът, съдържащ се в кафето, потиска усвояването на желязото в стомаха. Той свързва желязото от храни от неживотински произход, например плодове и зеленчуци, така че да се отделя от тялото, без да го използва.

Затова хората, които вече имат дефицит на желязо или са предразположени към дефицит на желязо, не трябва да пият кафе след хранене.

8 важни ползи от пиенето на черно кафе сутрин

Снимка: Freepik

Кога можете да пиете кафе?

Преди да пиете кафе, се препоръчва да изчакате от 30 минути до 1 час след хранене. Това дава на тялото достатъчно време за смилане на храната и оптимално усвояване на всички хранителни вещества.

Пиенето на кафе твърде рано може да повлияе на храносмилането и да доведе до неприятни симптоми, като киселини.

Защо италианците пият еспресо след хранене?

В Италия е обичайно да се пие еспресо след хранене. Причината за това не е само в удоволствието и традициите, но и във факта, че кафето подпомага храносмилането. Силният вкус и стимулиращият ефект на еспресото помагат за намаляване на чувството на тежест след обилно хранене и стимулират апетита.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.