Сандвич комплексите вече са стандартна тема в учебниците по неорганична химия, а свързването и електронната структура на металоцените се изучават в бакалавърските курсове по химия. Преди 20 години обаче всичко беше малко по-различно: тогава учените постигнаха невъобразим пробив - теоретично изследване показа, че не е задължително диметалоцените да съдържат два еднакви метални атома, а комплекс с два различни метални атома също може да бъде стабилен.

Никой не знае колко сандвич молекули съществуват по света, но те играят важна роля в промишлеността и всички те имат едно общо нещо: един метален атом, поставен между два плоски пръстена от въглеродни атоми. Това се смяташе до 2004 г., но след това всичко се промени, когато група учени от университета в Севиля направиха удивително откритие, пише SciTechDaily.

Изследователите успяват да синтезират сандвич молекула с два метални атома наведнъж - дълго време този диметалоцен с два цинкови атома остава единственият пример от този вид. Тогава, миналата година, британски учени успяха да създадат същата молекула, но с два берилиеви атома.

Сега дойде моментът, когато прогнозата на едно теоретично изследване отпреди 20 години най-накрая се сбъдна: група учени от университета Саарланд, ръководени от аспиранта Инга Бишоф, създадоха в лабораторията първия в света хетеробиметален сандвич комплекс - с прости думи, успяха да създадат молекула с два атома от различни метали.

Прогнозите от 2004 г. се основават на изчисления с квантово химично моделиране с помощта на мощни компютри. Въпреки прогнозираната стабилност обаче, всички опити на изследователите да създадат такава молекула в лабораторията се провалиха до настоящия пробив на екипа на Бишоф.

Според екипа те стигнали до заключението, че металните атоми и въглеродните пръстени играят важна роля - успехът на цялото начинание зависи от това кои ще изберете. Това е много важно, защото електронните структури на цикличните въглеродни пръстени и металните атоми трябва да съвпадат една с друга.

В работата си учените са използвали литиеви и алуминиеви атоми, тъй като изчисленията показват, че те са най-добрите кандидати. Като цяло на учените са били необходими месеци, за да създадат това, което изследователите по света преследват през последните две десетилетия.

Според ръководителя на екипа, д-р Андре Шефер, неговото и на неговия екип "дете" е по същество напълно нов клас сандвич молекули.