В канадския национален парк Йохо учени са идентифицирали вкаменелостите на удивително морско създание на възраст над 500 милиона години. Според Daily Mail тази находка, останала незабелязана от 1983 г., е привлякла вниманието на изследователите с необичайния си външен вид, напомнящ на извънземно.

Изследователи от Кралския музей на Онтарио са установили, че съществото, наречено entothyreos synaustrus или lobopodium, принадлежи към група животни с бодливи, къси крака и дълго тяло. Особеността на това същество е 11 уникални придатъци-лобоподи, шипове на гърба и подобни на пера структури в предната част на тялото.

Дължината на лобоподиума е приблизително пет сантиметра. Едната половина от лобоподите му били тънки и дълги. Тялото на съществото било покрито с няколко реда шипове с различни форми и размери.

Учените предполагат, че задните крайници на съществото биха могли да изпълняват защитна функция, а дългите придатъци биха могли да се използват за повдигане на тялото. Съществува и хипотеза, че Lobopodium се е хранил суспензионно, филтрирайки частиците храна от водата.

Това същество вероятно е еволюирало по време на Камбрийската експлозия, период на бързо нарастване на разнообразието от живи организми преди около 530 милиона години. Този период се характеризира с увеличаване на обитаемото пространство на морското дъно, което допринесе за развитието и диверсификацията на морските животни.

Откриването на това странно създание може да помогне да се хвърли светлина върху еволюционните процеси, протекли по това време, по-специално върху развитието на екзоскелета при морските животни. Намирането на лобоподиум може да показва началните етапи от еволюцията на твърда външна обвивка при някои видове.

Откритието е част от по-голямо изследване на вкаменелости, открити в националния парк Йохо. От откриването на това „гробище“ на морски обитатели, изследователите вече са идентифицирали 50 нови вида, което значително разширява нашето разбиране за биоразнообразието на древните океани.