В нашия свят пластмасовите контейнери и опаковки са станали повсеместни, предлагайки удобство за съхранение на храна и транспортиране на течности. Въпреки това, последните научни изследвания хвърлят светлина върху нежеланите последици от употребата им, особено върху нашето здраве.
 
Проучване, ръководено от д-р Йохана Фишер от Медицинския факултет на Дунавския частен университет в Австрия и публикувано в списание Microplastics, откри дебат за въздействието на микропластмасата върху сърдечно-съдовото здраве, пише Earth.

Микропластмасата, дефинирана като частици, по-малки от 5 милиметра, се образува от разграждането на по-големи пластмасови продукти и е широко разпространена в околната среда, като изтича в храната, водата и въздуха. Тревожен е фактът, че тези частици са открити в човешки тъкани, включително плацентата и кръвния поток. Тяхното присъствие породи опасения сред учените поради потенциалната им връзка с възпаление и хормонален дисбаланс.

В проучването на д-р Фишър осем здрави възрастни са инструктирани да пият само чешмяна вода в продължение на четири седмици, като избягват бутилирани напитки. Измерванията на кръвното налягане в началото, средата и края на изследването показват значително намаляване на диастолното кръвно налягане при жените.

Въпреки че подобни промени не са наблюдавани при мъжете, ограниченият брой мъже участници (трима) предполага, че е необходима по-голяма последваща извадка, за да се направят окончателни заключения.

Тези предварителни резултати предполагат връзка между намаленото излагане на пластмаса и подобреното сърдечно-съдово здраве. Д-р Фишър каза, че са необходими по-големи проучвания за количествено определяне на нивата на микропластмаса в кръвта и допълнително изследване на потенциалното им въздействие върху кръвното налягане.

Учените също веднъж са изследвали плаки в каротидните артерии на 257 души, които са били подложени на ендартеректомия. Изследователите откриват микропластмаса в 58% от плаките, като тези с микропластмаса имат 4,5 пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт или смърт, отколкото тези без микропластмаса.

Проучванията вече са идентифицирали тези частици в различни човешки тъкани, включително белите дробове, черния дроб и бъбреците. Тяхната способност да преминават биологични бариери като кръвно-мозъчната бариера поражда опасения за невротоксични ефекти.

Освен това, микропластмасите често съдържат химически добавки като фталати и бисфенол А (BPA), за които е известно, че имат свойства за разрушаване на ендокринната система и могат потенциално да причинят репродуктивни и метаболитни увреждания.

Като се имат предвид потенциалните последици за здравето, хората трябва да обмислят намаляване на излагането си на микропластмаси, казват авторите. Простите мерки включват избор на чешмяна вода вместо бутилирани напитки, използване на съдове от стъкло или неръждаема стомана за съхранение на храни и напитки и минимизиране на използването на пластмасови опаковки. Освен това учените са показали, че преваряването и филтрирането на чешмяна вода премахва до 90% от нано- и микропластмасите, което е практичен подход за намаляване на приема им в тялото.