Археологическият обект Митла, който се свързва с древната култура на сапотеките, се намира в долината Оахака в съвременния щат Оахака в южната част на Мексико.

Археологическите изследвания в този регион се извършват като част от проекта Lyobaa, който включва екип от Мексиканския национален институт по история и антропология (INAH), Националния автономен университет на Мексико (UNAM) и Асоциацията за археологически изследвания и проучвания ARX.

Екипът използва усъвършенствани геофизични техники в своите изследвания, включително радар, проникващ в земята, томография с електрическо съпротивление и сеизмична шумова томография. Благодарение на този набор от инструменти, изследователите успяха да направят неочаквано откритие, пише HeritageDaily.

тунел, zapotec, храм, подземен святЦял екран
Тунели под храмовия комплекс на сапотеките Снимка: ARX Project

Учените са открили голяма празнота, разположена под главния олтар на храма Сан Пабло Апостол в Митла. Изследователите смятат, че тази празнота е част от мрежа от тунели, които се простират в няколко посоки.

„Новото откритие съответства на древни записи, сред които са записките на доминиканския свещеник от 17-и век Франсиско де Бургоа, в които той описва подробно лабиринта от стаи и тунели под това място входът към Подземния свят, който те нарекоха Льобаа” – казват участниците в изследователския проект.

Допълнителни геофизични аномалии са открити под други древни сгради, които може да са стаи или гробници, които все още не са проучени.

„GPR също разкри потенциални останки от по-ранно монументално стълбище под това, което сега е подът на двореца на сапотеките“, добавят изследователите.

Учените ще потвърдят данните, получени с помощта на допълнителни сонди и археологически разкопки, за да определят точно естеството на геофизичните аномалии.