Археолозите направиха изумителни открития през последните няколко десетилетия, които доказват, че много библейски личности действително са ходили и дишали на Земята.

Последните археологически находки потвърждават, че много библейски фигури наистина са били реални хора, а не измислени герои. В Библията се споменават най-малко 50 души, чието съществуване е потвърдено от скални рисунки, надписи върху каменни плочи и други артефакти.

Най-значимата находка е плоча, на която е изписано името на Пилат Понтийски, човека, който осъди Исус на смърт, пише Daily Mail. Други значими находки включват пещера, в която според археолозите Йоан Кръстител е извършил помазването на последователите на Исус.

Камъкът на Пилат Понтийски 

Понтийски Пилат, библейска археология, археологически находкиЦял екран
Камък на Пилат Понтийски Снимка: Wikimedia Commons

Римският префект Пилат Понтийски издава заповед Исус да бъде разпнат на кръста, след което измива ръцете си пред тълпата в знак на несъпричастност към извършеното убийство. Той е истинска историческа личност, чийто живот е добре документиран.

Пилат Понтийски е бил владетел на Кесария, която някога се е намирала в Израел, от 26 до 36 г. сл. Хр. AD при император Тиберий. Пилат е този, който намери Исус за виновен в предателство и го осъди на смърт чрез разпятие.

През 1961 г. италиански археолог открива древна варовикова плоча, върху която е добре запазен надписът „Пилат Понтий“. Текстът също така говори за това как Пилат построява "Тибериум", храм във или близо до Кесария. Тази сграда е посветена на управляващия римски император Тиберий.

Датирането на камъка показва, че той е бил обработен по време на живота на Пилат.

Понтийски Пилат, библейска археология, археологически находкиЦял екран
Фразата на Пилат Понтийски „Аз си измивам ръцете“ се превърна в крилата фраза Снимка: Getty Images

Тази историческа личност е спомената и от древни писатели като теолога и мислител Филон от Александрия и римския историк Тацит.

Филон характеризира Пилат като „много непреклонен, безмилостен и упорит човек, изключително ядосан и обладан от най-свирепи страсти“.

Гробницата на цар Ирод

Цар Ирод, библейска археология, археологически находки, Евангелие от Матей, разкопки в ИзраелЦял екран
Гробницата на цар Ирод Снимка: Daily Mail

Цар Ирод е роден през 73 г. пр.н.е. и според Библията чул пророчество за раждането на момче, което щяло да стане цар на евреите. Затова Ирод наредил истинско клане, по време на което били избити всички мъжки бебета във Витлеем.

Такива подробности не са описани в историческите книги, но се споменават в Евангелието на Матей.

Цар Ирод починал преди повече от 2 хиляди години, но едва през 2007 г. археолозите успяха да намерят гробницата му.

Експертът Ехуд Нетцер от Еврейския университет в Йерусалим и неговият екип разкопаха хълм с форма на вулкан, наречен Херодиум. Преди това там е имало древна крепост.

По време на разкопките екипът се натъкнал на плоча от розов варовик, под която по-късно открили изгубената гробница на цар Ирод. Саркофагът му е счупен и според експерти може да е дело на бунтовниците.

Споровете дали тази находка наистина е гробницата на цар Ирод все още продължават. Някои археолози казват, че гробницата е твърде малка за толкова важна фигура като цар Ирод.

Пещерата на Йоан Кръстител

Йоан Кръстител, библейска археология, археологически находки, разкопки в ИзраелЦял екран
Пещерата на Йоан Кръстител Снимка: Alamy Stock Photo

През 2004 г. е открита пещера, в която Йоан Кръстител е помазвал своите ученици. Пещерата също съдържаше резервоар за вода и 28 стъпала, които водеха до подземен басейн.

Пещерата е разкопана от екип, ръководен от британския археолог Шимон Гибсън. Учените са открили в пещерата 250 хиляди парчета, останали от малки кани, които могат да се използват в ритуали за пречистване.

Освен това в пещерата е открит камък, който вероятно е бил използван за почистване на краката, както и стенни резби, свързани с Йоан Кръстител. Това окончателно убедило археолозите чия пещера са открили.

„Йоан Кръстител, който беше просто фигура в Евангелията, сега оживя“, казва Гибсън.

Според легендата Йоан Кръстител е този, който е кръстил Исус, но остава неизвестно дали това се е случило в същата пещера, която археолозите откриват.

Освен това не всички археолози са съгласни, че намерените доказателства са достатъчни, за да свържат пещерата с Йоан Кръстител.

Гробът на апостол Филип

Апостол Филип, библейска археология, археологически находкиЦял екран
Гробът на апостол Филип Снимка: Alamy Stock Photo

Италианският археолог Франческо Д'Андрия вярва, че е открил гроба на един от 12-те апостоли - Филип. Гробница, свързана с тази библейска фигура, беше открита през 2011 г. в Турция.

Според Библията апостол Филип става свидетел на „чудото с петте хляба и двете риби“, когато Исус превръща малко количество храна в храна за 5000 души. Апостол Филип помогнал да се раздаде тази храна на хората.

Апостол Филип загива мъченически – разпнат е на кръст през 80 г. сл. Хр. след като обърнал в християнството съпругата на владетеля.

Гробницата на апостол Филип е открита при разкопки на древна църква, построена около мястото за почивка на апостола.

По стените на гробницата са открити рисунки, сочещи към апостола. Но останките на Филип никога не са били намерени в гробницата. Археолозите предполагат, че останките на последователя на Христос са били отнесени в Рим и поставени в църквата на Светите апостоли.

Според други сведения, датиращи от 12 век, тялото на апостол Филип все още се намира в Константинопол.

Печатът на Исая

пророк Исая, книга на пророк Исая, библейска археология, археологически находки, разкопки в ИзраелЦял екран
Печатът на Исая Снимка: Alamy Stock Photo

През 2019 г. в Йерусалим е намерен глинен печат, който датира от 8 век пр.н.е. Печатът носи подписа на пророк Исая, според д-р Ейлат Мазар от Еврейския университет в Йерусалим. Общоприето е, че Исая е този, който предсказва идването на Месията, както се казва в глава 53 от Книгата на пророк Исая.

В Библията Исая е близък съветник на Езекия, който бил царят на Юда.

Глинен печат с надпис "Пророк Исая" е намерен до печат с името на Езекия в Офел, древен укрепен район на Йерусалим.

Ако се потвърди, че това е печатът на Исая, то това ще бъде първото доказателство за пророк извън текстовете на Библията.