Нов анализ установи, че най-много самоубийства в света се случват в понеделник и на Нова година. Броят на самоубийствата по Коледа и почивните дни обаче варира в зависимост от страната.

По данни на СЗО повече от 700 хиляди души са се самоубили през 2019 г. Тази цифра е около 1,3% от всички смъртни случаи в света. Този брой също надвишава броя на смъртните случаи от малария, ХИВ и рак на гърдата, пише SciTechDaily.

Предишни проучвания вече показват, че рискът от самоубийство варира в зависимост от деня от седмицата. Но връзката между самоубийството и големите празници никога не е била изследвана подробно.

Авторите на новото изследване са използвали база данни, която съдържа информация за самоубийства на 740 места в 26 страни от 1971 до 2019 г. Анализът включва повече от 1,7 милиона самоубийства.

През целия период на проучване процентът на самоубийствата е бил най-висок в Южна Корея, Япония, Южна Африка и Естония. В същото време най-ниските нива на самоубийства са регистрирани във Филипините, Бразилия, Мексико и Парагвай. Във всички страни нивата на самоубийства са по-високи сред мъжете, отколкото сред жените, обикновено при хора под 64-годишна възраст.

Сред всички страни най-голям брой самоубийства са извършени в понеделник (15-18% от общия брой) в сравнение с други дни от седмицата.

Учените също установиха, че рисковете от самоубийство са най-ниски през уикендите в много страни в Северна Азия, Азия и Европа. Тази цифра се повишава през уикенда в страните от Южна и Централна Америка, Финландия и Южна Африка.

Във всички изследвани страни рискът от самоубийство се увеличава на Нова година, особено сред мъжете. По Коледа има леко повишение в страните от Централна и Южна Америка и Южна Африка. Броят на самоубийствата по Коледа спада в Северна Америка и Европа.

В регионите на Източна Азия, където хората празнуват лунната Нова година, само Южна Корея отбеляза намаляване на риска от самоубийство.

Изследователите свързват тези показатели със стреса на работа в началото на седмицата, както и с по-високите количества алкохол преди Нова година и по време на самите празници, както и през почивните дни.