Скорошно проучване, включващо археолози, историци и учени от Израел, Обединеното кралство и САЩ, разкри историята на Града на Давид. Учените успяха да постигнат безпрецедентно ниво на точност при датирането на артефакти, открити на мястото на Първия храм в Йерусалим.

Значението на древната история на Йерусалим нарасна през последните години поради религиозното и политическо значение. Градът на Давид, споменат в древните текстове, е центърът на подобни дискусии. Предишни проучвания имаха за цел да намерят артефакти, които корелират с древни текстове, но им липсваше прецизността, необходима за получаване на убедителни резултати.

В новото проучване екипът използва усъвършенствани техники като радиовъглеродно датиране и анализ на дървесни пръстени, за да датира артефакти от мястото на разкопките с изключителна прецизност, пише Phys.org. Те анализираха предмети като семена и череп на прилеп от пластове, датирани между 770 и 420 г. пр.н.е. д., правейки 103 измервания на нивата на въглерод-14, които предоставят подробни резултати.

В допълнение, измерванията на дървесни пръстени осигуряват годишна разделителна способност, което допълнително повишава точността. Свързвайки артефактите с исторически събития, споменати в древни текстове, включително Библията, изследователите потвърдиха важни събития в историята на Йерусалим.

Резултатите от проучването показват, че Йерусалим първоначално е бил заселен между 12-ти и 10-ти век пр.н.е. д., разширявайки се на запад с течение на времето. Проучването също така откри доказателства за земетресение и последвала реконструкция през 8 век пр.н.е. д., както и разрушаването на Йерусалим през 586 г. пр.н.е. от Вавилонския цар Навуходоносор II.

Това изследване не само задълбочава разбирането на древната история на Йерусалим, но също така потвърждава доказателствата, направени в древни текстове. Изключително важно е да се запази културното наследство и значимостта на региона.