Morning Glory Pool е горещ извор, разположен в Национален парк Йелоустоун и е известен със своята ослепителна палитра от цветове. В центъра геотермалния басейн е син и зелен, а след това водата става жълта и червеникаво-оранжева в краищата.

Колкото и забележителен да изглежда днес, това не винаги е било така. Всъщност учените казват, че външният вид на дъгата на геотермалния басейн се дължи до голяма степен на замърсяването, причинено от човешка дейност.

Известно е, че геотермалния басейн е кръстен на лилаво-синьото цвете поради сапфирения си цвят. Учените извадиха исторически записи и разгледаха ранни снимки от 19 век, които предполагат, че преди басейнът е бил почти изцяло син и относително прозрачен, пише IFLScience.

изворна вода ЙелоустоунЦял екран
Morning Glory Lake, на недатирана историческа снимка (вляво) и десетилетия след замърсяването през 1965 г. (вдясно) Снимка: National Park Service

През втората половина на 20 век горещият извор придобива няколко нови цвята, включително оранжево, жълто и зелено. Според изследователи от Геоложката служба на САЩ (USGS) обезцветяването на геотермалния извор всъщност се дължи на боклук, монети и камъни, които посетителите са хвърляли в него.

Учените смятат, че отломки, хвърлени от хора, са се утаили по основата на вентилационния отвор и са ограничили потока на гореща вода в басейна - това от своя страна е довело до спад на температурата. По-ниските температури нарушили баланса на екосистемата на извора, позволявайки на определени микроби да се размножават и да образуват рогозки с различни цветове и текстури.

Още през 2015 г. учените се опитаха да проучат връзката между цветовете на геотермалните басейни на Йелоустоун и малките организми, живеещи в тях. След това изследователите успяха да покажат как различните микробни подложки отразяват светлината по различен начин, създавайки една или друга сянка на повърхността.

Имайте предвид, че басейнът Morning Glory не е единственият, който има многоцветен вид. Това се дължи главно на факта, че пружините са по-хладни в краищата, което позволява на микробите да растат по-бързо, отколкото в центъра. Въпреки това басейнът Morning Glory е донякъде уникален с това, че е претърпял такава радикална промяна в тона през десетилетията.

монети от жълт камъкЦял екран
Стар знак и купчина монети пред басейна Morning Glory през 1950 г. Снимка: National Park Service

Преди повече от 50 години, през 70-те години на миналия век, рейнджърите се опитаха да разрешат проблема с басейна Morning Glory, като го почистиха. Те частично изсушиха горещия извор и премахнаха възможно най-много отломки, разкривайки невероятно количество монети. През следващите десетилетия усилията за почистване се извършват редовно до 1991 г., когато става очевидно, че учените няма да могат да върнат оригиналния син цвят на източника.

По време на почистване през 1991 г. Джеф Хенри, бивш рейнджър от Йелоустоун, каза, че той и екипът му са открили хиляди монети в басейна. Обърнете внимание, че по-рано главният път на парка минаваше покрай извора Morning Glory, което може да обясни такова количество боклук в него. Екипът също намери камъни, шапки и други отпадъци в басейна, които не би трябвало да са там.

Уви, екипът на Геоложката служба се съмнява, че някога ще успеем да възстановим оригиналния цвят на източника. Изследователите обаче все още призовават да се спре изхвърлянето на боклук в геотермалния басейн, за да не се влошава ситуацията.