Консумацията на преработени меса като кренвирши, бекон и колбаси може да увеличи риска от осем различни вида рак. Това заяви онкологът Анаум Максуд от Хюстънския методистки институт в интервю за El Español.
Преработеното месо съдържа нитрозамини, които са мощни канцерогени, каза Максуд. Тези вещества са свързани с повишен риск от развитие на рак на белия дроб, мозъка, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, синусите и дебелото черво.
Лекарят подчерта важността на консумацията на достатъчно фибри за предотвратяване на рак на дебелото черво. Тя определи средиземноморската диета, богата на зеленчуци, плодове, зърнени храни и здравословни мазнини, като най-здравословния модел на хранене.
В същото време, както отбелязва онкологът от клиниката Майо Амрит Сингх, здравословният начин на живот, включващ редовна физическа активност (поне 30 минути на ден), също играе важна роля за намаляване на риска от развитие на злокачествени тумори в дебелото черво.