Скорошно проучване от медицинския център на университета Ръш свързва причиненото от човека светлинно изкуствено замърсяване през нощта с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер, подкрепяйки нарастващите доказателства, че факторите на околната среда могат да повлияят на вероятността от развитие на това опасно заболяване.

Проучване, публикувано в списанието Frontiers in Neuroscience, установи връзка между по-високите нива на изкуствена външна светлина през нощта и разпространението на болестта на Алцхаймер, пише Forbes. Изследователите са използвали сателитни данни, за да измерят интензитета на нощната светлина в различни американски щати от 2012 до 2018 г. и са сравнили тези измервания с разпространението на болестта на Алцхаймер в същите региони.

Установено е, че щатите с най-високи нива на светлинно замърсяване, като Флорида, Кънектикът и Ню Джърси, имат най-високо разпространение на болестта на Алцхаймер. За разлика от тях, щати като Монтана, Ню Мексико, Върмонт, Айдахо, Уайоминг и Орегон, които имат по-ниски нива на светлинно замърсяване, също имат по-ниски нива на заболеваемост.

Проучването установи също, че нощното светлинно замърсяване е по-значим рисков фактор за болестта на Алцхаймер, отколкото други известни източници, като злоупотреба с алкохол, хронично бъбречно заболяване и затлъстяване, особено при хора под 65-годишна възраст. Въпреки това, тя е по-слабо свързана със състояния като предсърдно мъждене, диабет и хипертония.

Ново проучване добавя светлинното замърсяване към нарастващия списък от фактори на околната среда, които могат да бъдат свързани с риска от Алцхаймер, включително излагане на замърсен въздух, химически замърсители и дори близост до зелени площи. Тези открития са част от нарастващото научно внимание към това как негенетичните фактори могат да допринесат за това опустошително заболяване, което остава основен проблем за общественото здраве.

В допълнение към последиците за здравето, светлинното замърсяване се признава за опасно поради негативните си ефекти върху екологичните и биологичните системи, включително нарушаване на циркадните ритми както на хората, така и на дивата природа. Например морските костенурки и мигриращите птици са добре известни жертви, като често се дезориентират, когато са изложени на изкуствена светлина, с фатални последици.

Глобалният обхват на светлинното замърсяване е сериозен проблем, като 80% от световното население е редовно изложено на него. Според National Geographic най-засегнатите от него страни са Сингапур, Катар и Кувейт. Нарастващата яркост на нощното небе, която се оценява на нарастване с почти 10% годишно, само добавя към сложността на настоящата ситуация.