Идеята за изчезването на хората не е нова, но все пак звучи като сюжет на научно-фантастичен блокбъстър. Подобен сценарий обаче може да стане реалност след милиони, а може би и хиляди години. И все пак учените вече търсят начини за решаване на този проблем.

За наше щастие, учените имат нов план за спасяване на човешката раса - авторите на изследването са уверени, че тайната се крие в "5D кристала на паметта". В нова статия екип от учени от университета в Саутхемптън успешно е съхранил целия човешки геном върху кристал и твърди, че ще може да върне човечеството от изчезване в бъдеще, пише Daily Mail.

Сега кристалът се съхранява в архива на Паметта на човечеството - специална капсула на времето в солна пещера в Халщат в Австрия. Учените твърдят, че този революционен формат за съхранение на данни всъщност може да се съхранява милиарди години.

Повечето други формати на данни се влошават с времето, но не такъв е случаят с 5D чиповете памет. Те са способни да съхраняват до 360 терабайта информация без никакви загуби за милиарди години. Освен това този формат за съхранение на данни не се страхува дори от високи температури.

Нека припомним, че по-рано 5D кристалите с памет бяха отличени с рекорда на Гинес като най-издръжлив материал за съхранение на данни през 2014 г. Авторите на изследването казват, че кристалът е еквивалентен на разтопен силициев диоксид, един от най-химически и термично устойчивите материали на Земята.

Предишни изследвания вече показаха, че кристалите могат да издържат на високи и ниски крайности на замръзване и огън. Всъщност те могат да издържат на температури до 1000°C. В допълнение, кристалът може да издържи на директни ударни сили до 10 тона на квадратен сантиметър и също така не се променя при продължително излагане на космическа радиация.

В новата работа екип, ръководен от професор Питър Казански, използва ултрабързи лазери, за да напише прецизни данни в наноструктурирани кухини, ориентирани вътре в силиция. Размерите на елементите бяха само 20 нанометра.

Според учените, за разлика от маркирането само на повърхността на двуизмерен лист хартия или магнитна лента, този нов метод на кодиране използва две оптични измерения и три пространствени координати, за да пише върху целия материал. Оттук и 5D в името на кристала.

геномен кристал 5dЦял екран
Паметта на човечеството е записана върху кристал Снимка: University of Southampton

Въпреки че днес все още е невъзможно синтетично да се създадат хора, използвайки само генетична информация, издръжливостта на кристала дава шанс на хората в бъдеще. С прости думи това означава, че информацията ще бъде достъпна в бъдеще, когато технологиите го позволяват.

Учените вярват, че 5D кристалът на паметта предоставя на човечеството и други изследователи уникална възможност да създадат „вечно хранилище на геномна информация“. В резултат на това в бъдеще могат да бъдат възстановени сложни организми като растения и животни.

Изследването отпечата визуален ключ върху кристала, показващ универсалните елементи като водород, кислород, въглерод и азот, както и четирите основи на ДНК молекулата - аденин, цитозин, гуанин и тимин - с тяхната молекулярна структура. Освен това върху кристала е нанесено местоположението на базите на молекулата в двойната спирала на ДНК и как са разположени гените в хромозомата, които в бъдеще могат да бъдат вмъкнати в клетката.