След резултатите от конференцията на Арктическия кръг, проведена в Рейкявик, 44 пътуващи климатолози от света се обърнаха към лидерите на скандинавските страни.

Документът, който е адресиран до Северния съвет на министрите, предупреждава, че колапсът на ключови течения в Атлантическия океан ще доведе до катастрофа.

В отворено писмо до световните лидери изследователите ги призоваха да действат незабавно. Експертите казват, че отслабващата циркулация на океанските течения преди е била силно подценявана. Според тях основното влияние върху климата е развитието на полезни изкопаеми, включително енергийни ресурси под формата на нефт, газ и въглища.

Необходими са спешни мерки за спиране на задаващата се катастрофа в Северна Европа, смятат експерти.

В противен случай глобалното затопляне не само ще провокира необичайни метеорологични явления, но и ще нанесе непоправими щети на европейската икономика. Необходима е спешна защита на AMOC - Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация.

Да припомним, че AMOS включва Гълфстрийм и отговаря за преноса на топлина към Северното полукълбо, оказвайки влияние върху цялата климатична система на Земята.

„Такава промяна в океанската циркулация би имала опустошителни и необратими последици, особено за скандинавските страни, но също и за други части на света“, пишат повече от четиридесет експерти.

Според тях Дания, Швеция, Норвегия, Исландия и Финландия ще поемат първите удари. Те ще се сблъскат с най-тежките последици под формата на значително охлаждане и консолидиране на екстремни климатични условия.