Идеята, че в семействата по-големите братя и сестри израстват по-уверени в себе си, докато по-младите братя и сестри са постоянно по-малко уверени, е дълбоко вкоренена в популярната култура.

Ново проучване показва, че редът на раждане няма повече влияние върху личността на хората, отколкото позициите на планетите при раждането.

Често срещано погрешно схващане е, че първородните деца са склонни да бъдат по-уверени и подредени, докато второродените са по-несигурни и постоянно търсят внимание. Дори политическите възгледи на хората се опитваха да обяснят с реда на раждане. Така първородните уж поддържат установения ред, а по-младите се стремят да го съборят.

Учените се фокусираха върху идеята, че по-малките братя и сестри са по-склонни да поемат рискове, за да се установят в света.

Д-р Томас Леджарага от Университета на Балеарските острови е изследвал особено популярен аспект на горната теория, пише IFLScience. Той събра група хора и ги помоли да изберат между рискови и безопасни опции. Изследователят също така посочи реда на раждане на всеки участник в теста.

Според повечето показатели редът на раждане не е от значение и малкото показатели, които се отклоняват от нормата, предполагат, че и по-възрастните, и по-младите са по-склонни да поемат рискове. Така един от установените митове най-накрая беше развенчан.

Всъщност предишни проучвания сочат значението на реда на раждане. Но такива проучвания или са имали твърде малка извадка, или са допускали явни грешки, като например сравняването на тийнейджъри с малки деца.

Напомняме, че са открити фактори, които постепенно променят личността ни. Ново изследване на учени засегна темата за нашата личност, която засяга всичко - от поведението ни до продължителността на живота ни.