Учени от King's College London, въз основа на резултатите от 11-годишно проучване, потвърдиха прост начин за подпомагане на здравето на сърцето с напредване на възрастта. Редовното включване на богати на полифеноли храни в диетата ви, като чай, кафе, горски плодове, ядки и зехтин, може значително да забави риска от сърдечно-съдови заболявания.

Проучването, публикувано в списанието BMC Medicine, е уникално. В него са участвали над 3100 участници и за първи път изследователите са анализирали не само техните диети, но и биомаркери в урината – метаболити, образувани при разграждането на полифенолите в организма. Това им е позволило да получат по-точни данни за истинското въздействие на тези съединения.

Резултатите показват, че хората с високи нива на определени полифенолни метаболити (флавоноиди и фенолни киселини) имат значително по-добри ключови здравни показатели: кръвно налягане, нива на „добър“ холестерол (HDL) и общ прогнозиран сърдечно-съдов риск.

Според старшия автор на изследването, професор Ана Родригес-Матеос, дори малки, но устойчиви увеличения на консумацията на тези храни с течение на времето помагат за защитата на сърцето, като забавят естественото увеличение на свързаните с възрастта рискове.