Известно е, че полът на хората и другите бозайници се определя от Y хромозомата. Но изследванията показват, че Y хромозомата се изражда и може напълно да изчезне в рамките на няколко милиона години. Това може да доведе или до изчезването на човечеството, или нашият вид ще развие нов полов ген.

Засега добрата новина е, че два клона гризачи на нашата планета вече са загубили своята Y хромозома и продължават да живеят. Едно скорошно научно изследване установи, че пионерите са торбовидни плъхове, които са развили нов ген, определящ пола, пише ScienceAlert.

Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете имат една Х-хромозома и малка Y-хромозома. По този начин Х-хромозомата включва около 900 гена, които изпълняват всички възможни функции, които не са свързани с пола. В същото време Y хромозомата има по-малък брой гени (около 55) и много некодираща ДНК, или както се нарича нежелана ДНК - това е просто повторена ДНК, която няма функция.

Но Y хромозомата съдържа най-важния ген, който определя мъжкия пол дори по време на развитието на ембриона.

На 12-та седмица след зачеването този ген включва други гени, които регулират развитието на тестисите. След това ембрионалните тестиси започват да произвеждат мъжки хормони, по-специално тестостерон и неговите производни. Именно този процес определя дали ще се роди момче.

Основният полов ген е описан през 1990 г. и е наречен SRY. Той започва генетичен път с ген, наречен SOX9, който е ключов фактор за мъжкия пол при всички гръбначни животни.

Отбелязва се, че при повечето бозайници, както и при хората, има X хромозоми и Y хромозоми, като първите съдържат по-голям брой гени, а вторите – по-малко. Очевидно цялата система има някои проблеми поради неравномерното дозиране на гените при мъжете и жените.

Но как може да се развие такава странна система? Учените казват, че изследване на австралийските птицечовки, които имат напълно различни полови хромозоми, хвърля известна светлина върху проблема. Факт е, че при птицечовката двойката XY е просто обикновена хромозома с равен брой гени.

Това предполага, че при бозайниците X и Y не толкова отдавна са били обща двойка хромозоми. Това също означава, че Y хромозомата е загубила от 900 до 55 активни гена за 166 милиона години, времето, необходимо на хората и птицечовките да еволюират отделно един от друг. Така Y хромозомата губи около 5 гена на милион години. Ако скоростта на подобно разграждане продължи, тогава Y хромозомата ще загуби последните си 55 гена през следващите 11 милиона години.

От еволюционна гледна точка изчезването на Y хромозомата е неизбежно. Но човечеството все още се нуждае от мъже и тяхната сперма, за да се възпроизвежда. Така че може ли изчезването на Y хромозомата да предвещава изчезването на човешката раса?

Ново откритие на учени разкри алтернативна възможност - хората може да развият нов ген, определящ пола. Но еволюцията на нов полов ген е свързана с рискове. Например, какво ще стане, ако в различни части на света се разработи повече от една нова система за определяне на пола. Това може да доведе до появата на няколко различни вида хора на планетата.

Така след 11 милиона години на Земята може да не остане нито един човек или ще се появят няколко различни типа хора наведнъж, разделени от различни системи за определяне на пола.