Разкри се лицето на мраморната антична статуя от Хераклея Синтика. То се вижда от снимки, публикувани във Фейсбук, уловили момента преди статуята на бог Хермес да бъде опакована и пренесена в Историческия музей в Петрич.

"Лицето е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна", пише в публикацията.

Скулптурата бе открита покрай грижата за запазването на античните градежи, разкрити преди шест години. Проблемът е, че участък от разкопките е частен и и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, вече ерозират и археолозите решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа  тогава проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

След като бъде напълно разкрита и почистена, тя ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители.