Първият в историята запис на момента на смъртта показа какви могат да бъдат последните мисли на човек.   

Изследователи от Канада извършваха електроенцефалограма на мозъка на 87-годишен мъж, когато той внезапно почина. Пациентът е страдал от епилепсия и е починал внезапно от инфаркт по време на наблюдение, пише LADbible.

Учените, използвайки резултати от ЕЕГ, успяха да определят какво се случва в мозъка на мъжа през последните минути от живота му - по-специално 30 секунди преди и след като сърцето му спре да бие.

Отбелязва се, че дългогодишната идея, че целият живот уж минава пред очите на човек преди смъртта, може да се окаже реалност, след като беше открито увеличение на "гама трептенията".

„Гама осцилацията“ е свързана с възвръщането на спомени и сънища, което може да показва, че пациентът е преживявал отново минали преживявания преди смъртта.

Проучването установи подобни промени в мозъчните вълни при плъхове по време на смъртта - но това е първият път, когато това се открива при хора.

Също така е важно да се отбележи, че данните се основават само на един казус, а мозъкът на пациента вече е бил увреден от епилепсия. Затова експертите не могат да кажат със сигурност дали същото би се случило с друг човек малко преди смъртта му.