Когато влязат в любимата си книжарница, някои хора изпитват необичайни усещания в стомаха. Гледката на щандове с книги събужда у тях силно желание... да посетят тоалетната. Въпреки че това може да изглежда като странно съвпадение, има интересно и реално обяснение за това. Този феномен, обсъждан от различни изследователи и лекари, разглежда връзката между нашата среда и реакцията на тялото към нея.

Д-р Уил Булсевич, гастроентеролог, разгледа тази тема в скорошен видеоклип в Instagram. Той се позова на един японски феномен, наречен Mariko Aoki, който говори за необичайната връзка между книжарница и тоалетна, която се проявява всеки път, когато отидем да купим литература, пише EatingWell. Според статия, публикувана през 2022 г. на уебсайта на университета Макгил, има няколко теории: миризмата на нови книги може да предизвика реакция в нашата обонятелна система, подобно на това как кучетата на Павлов са били предизвикани да отделят слюнка. Освен това, ако четете, докато ходите до тоалетната, мозъкът ви може да свърже книгите с движенията на червата, а успокояващата атмосфера на книжарницата може да активира парасимпатиковата нервна система, насърчавайки активното храносмилане.

Тази концепция за парасимпатиковата нервна система, често наричана система "почивка и смилане", е обсъдена подробно от д-р Булсевич. Той сравнява средата на книжарницата с ефекта ASMR, при който определени звуци и гледки предизвикват релаксация и облекчаване на стреса, както е обяснено в проучване, публикувано през 2023 г. в списанието Frontiers in Neuroscience. Блуждаещият нерв играе жизненоважна роля тук, като помага да се регулира храносмилането, когато сме отпуснати. Тази връзка между спокойна среда и храносмилането може да обясни защо книжарниците могат да стимулират подобни движения на червата.

Но отвъд причудливия ефект на книжарниците, има практични начини да осигурите редовни движения на червата. Диетичните насоки на USDA за 2020-2025 г. предлагат да се консумират средно 28 грама фибри на ден. Здравето на храносмилането може да се поддържа и чрез хидратация, физическа активност и упражнения за облекчаване на стреса, като дълбоко дишане.