Над 108 000 лв. обезщетение получава бившият военен министър Николай Цонев за показния му арест, извършен преди 8 години и половина при акция на прокуратурата и ГДБОП. Определената от Софийския апелативен съд сума влиза в сила, след като Върховният касационен съд е отказал да допусне касационна жалба.

По-голямата част от парите – 100 000 лв., Цонев получава за публичното унижение и съсипването на кариерата му, останалите над 8 000 лв – за имуществени вреди.

 

Шумният арест, извършен на 1 април 2010 г. под ръководството на тогавашния заместник-градски прокурор на София Роман Василев, бе заснет на видео и пуснат в сайта на МВР. На записа ясно се чуваше как Василев нарича Цонев „абсолютен престъпник” и командва маскираните агенти от ГДБОП да свалят арестувания на колене.

Заедно с Цонев бяха арестувани съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. През 2015 г. и тримата бяха оправдани по обвинение за подкуп и заведоха дела срещу държавата. Попов получи от съда в Страсбург 14 000 евро, а Сантиров – 200 000 лв. от българския съд, но процесът още не е приключил.

 

Роман Василев бе наказан с „порицание” от ВСС и напусна прокуратурата през 2014 г. В МВР наказани нямаше, а ефектът там е, че след акция „абсолютен престъпник” всички клипове с полицейски операции са без звук.