Те са силни, те са талантливи, те палят искрата ток в дома ни, но и пламъкът гордост в душите ни. Те са екипът на АЕЦ "Козлодуй" и се оказаха скрити таланти. 

С ода за хиляди левове колективът на централата възпя 45-тата си годишнина. Ръководство и служители с всестранни таланти създадоха истинско произведение на изкуството, песен, която несъмнено ще се превърне във връх на българската естрада.

Петминутната ода за ядрената централата била за вътрешна употреба, но изтече в интернет и стана повод за подигравки и пиперливи коментари. 

Одата си има и видеоклип, защото колективът на АЕЦ "Козлодуй" е съставен от истински професионалисти, които несъмнено разбират от шоубизнес.
 
"Усмивка за теб" е създадена изцяло в духа на старата българска естрада, а клипът навява отминал (но вечен) социалистически дух от едно време - цветове, облекло, хореография… всичко някак напомня на славното Бай Тошово време, а събраният хор на ръководството на АЕЦ-а е като политбюро.
 
Иначе казано - социалистическа идилия блика под покрива на централата. 

"Усмивка за теб" е "ядрената" песен на "Козлодуй". Автор е китаристът Кирил Божков. В изпълнението се показват талантите на централата и децата им. На цигулката е Маргарита Михайлова – експерт "Договори". На пианото е главният експерт Георги Барбов. Балетът и вокалната група са "При дома на енергетиката".

Неофициално, видеото е струвало около 30 000 лв. Какво значи това? Много просто - от централата са похарчили 30 бона за песен, създадена за вътрешно ползване.

От АЕЦ-а не решили обаче самоволно да правят клип, а ги поканили в международен проект на "Росатом" – "Песни на атомните градове". В него централи от вътрешността на Русия до Източен Сибир с музика успокояват, че ядрената енергетика значи мир.

Нашите енергетици работили с музиканти и продуценти няколко месеца до финалния вариант на одата.

От управата обаче изглежда въобще не са имали намерение да държат този шедьовър само за себе си. По думите на изпълнителния директор на централата Наско Михов това било неизменна част от програмата, с която щял да се отбележи рождения ден на АЕЦ "Козлодуй". 

"Опитахме се да покажем усмихнатото лице на хората, които осигуряват безопасната работа на АЕЦ "Козлодуй" и да покажем, че сме усмихнат екип и поддържаме една позитивна работна атмосфера. Това не е клип, а усмихнат музикален поздрав", коментира той пред bTV. 

По думите му за финансирането на музикалния поздрав са използвани средства на централата, това е част от бюджета за целия празник.

"Цената е съобразена с изискванията на закона, АЕЦ "Козлодуй" е търговско дружество, имаме постъпления от нашата дейност, приходите за миналата година ще бъдат надминати", обясни още директорът на централата. 

"Това нещо ще остане в историята на АЕЦ, нека да се усмихнем", заяви авторът на песента Кирил Божков, който е бивш китарист на Б.Т.Р. Музикантът припомни, че културната дейност струва пари.

"Не беше лесна работата, направихме импровизирано студио и подбрахме хората. Авторският ми хонорар е 10 000 лева – текст, музика, запис и обработването на материала, работата с хората, 4 месеца бяхме в централата на терен", посочи още Божков.