Жители на Перник се събраха на протест пред общината. Причината - качеството на въздуха, който дишат вследствие на изгарянето на биомаса от ТЕЦ-а, съобщи bTV

Хората разказаха, че всичко се случва през нощта. Като по часовник около 23-23:30 ч. миризмата става задушлива и нетърпима, а от ТЕЦ „Република” започва да излиза кафяв пушек. Жителите на Перник са направили и снимки.

Те твърдят, че всеки път миризмата е различна, а понякога мирише и на сяра. Хората настояват децата им да дишат чист въздух.

От МОСВ обясниха, че ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” няма разрешение да изгаря отпадъци.

Според техните данни от 1 януари до 1 септември фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид.

От Община Перник заявиха, че подкрепят гражданите с искането им за по-чист въздух. Предстои жалбите на хората да бъдат сведени до знанието на компетентните органи в лицето на РИОСВ и МОСВ. Ще има и писмено становище от общината.

Кметът на Перник е наредил да бъде направена проверка снощи след сигнала на гражданите. Експерти са посетили ТЕЦ-а, но не са установили горене на отпадъци. Миризмата е била остра и задушлива, но от общината твърдят, че не идва от ТЕЦ „Република”.

От там обещаха денонощни проверки, за да разберат кой е източникът на задушливата миризма.