Последният съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит на Джордж Хърбърт Уокър Буш, който почина в петък на 94-годишна възраст. Подчертавайки ролята на бившия американски президент за края на Студената война, той го нарече „истински партньор“.

Горбачов, който е на 87 години, изрази „дълбоки съболезнования“ на семейството на 41-ия президент на САЩ и на целия американски народ, предава AFP.

Двамата белязаха края на Студената война на срещата на върха в Малта през декември 1989 г., няколко седмици след падането на Берлинската стена, с подкрепата на американския президент за политиката за отваряне в Съветския съюз и перестройката, инициирана от Горбачов.

 

„Много от моите спомени са свързани с този човек, имахме шанса да работим заедно във време на огромна промяна“, в която „всички бяха призовани да поемат тежки отговорности“, каза Горбачов – „Това доведе до края на Студената война и надпреварата във въоръжаването“.

„Той беше истински партньор“, каза Горбачов, като отдаде почит на приноса на Джордж Буш-старши за „това историческо постижение“.