Кадри, показващи групово задържане на гимназисти от полицията в град Мант-Ла-Жоли край Париж, породиха полемика във Франция. Арестите бяха извършени на 6 декември след инциденти по време на протести пред гимназията "Сент Екзюпери" в града. Арестувани са 151 младежи след възникнало напрежение, подпалване на боклуджийски контейнери и на коли пред училището.

Кадрите, документиращи арестите на гимназистите, показват как те са принудени да държат ръцете си сключени зад гърба или зад тила, да коленичат или да седят на земята в градината на къща в градчето. Гимназистите са наблюдавани от маскирани полицаи. В даден момент във видеото се чува как полицай казва: "Тук има клас, който се държи зле". Започнало е разследване за това кой е заснел кадрите, завъртели се в интернет.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер поясни, че някои от задържаните 151 гимназисти са били въоръжени. Той каза, че при арестите не е пострадал никой.

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке каза, че е шокиран от кадрите, но призова хората да погледнат на цялостната картина, а не да гледат нещата само частично или от определен ъгъл. Според него трябва да се стане ясно и какво се е случило преди момента, запечатан на тези кадри.


Според опозиционни фигури като Беноа Амон и Оливие Фор каквито и да са били деянията, заради които са задържани учениците, нищо не оправдава унижението, на което те са били подложени.

От известно време гимназистите във Франция протестират срещу реформата в образованието, прокарвана от администрацията на Еманюел Макрон. Заради протестите редица гимназии прекратяват учебната дейност ежедневно. На 6 декември са били блокирани 80 учебни заведения, а в около 300 други са били регистрирани инциденти, свързани с протестите, поясни министърът на образованието. Над 700 души са били задържани.